Персик чи нектарин: який фрукт найкорисніший для здоров’я?

Персик или нектарин: какой фрукт полезнее для здоровья?

Яка різниця між персиками та нектаринами (фото: Freepik)

Зовні персики та нектарини дуже схожі, але між ними є невелика різниця у вмісті корисних речовин. Залежно від ваших потреб, один із цих фруктів може бути кориснішим за інший.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Порівняння харчової цінності (на 100 г)

Показник

Персик

Нектарин

Калорії

46

43

Білок

1 г

1 г

Вуглеводи

9,8 г

9,4 г

Клітковина

1,5 г

1,5 г

Вітамін А

24 мкг

21 мкг

Вітамін С

4,1 мкг

2,9 мкг

Калій

122 мкг

131 мкг

Ніацин

0,8 мкг

1,1 мкг

Магній

8 мкг

8,8 мкг

Фосфор

22 мкг

26 мкг

Як видно з таблиці, нектарин містить трохи менше калорій та вуглеводів, а також більше калію, ніацину та фосфору. Натомість персик перевершує нектарин за вмістом вітамінів А та С.

Загальна користь для здоров’я

Обидва фрукти є відмінними джерелами клітковини, яка сприяє:

  • покращенню травлення;
  • зниженню артеріального тиску;
  • стабілізації рівня цукру в крові.

Вони також містять антиоксиданти, які захищають організм від окислювального стресу. Це знижує ризик розвитку таких захворювань, як діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.

Рекомендації щодо вибору

Обирайте персик, якщо вам важлива антиоксидантна дія та м'який смак.

Обирайте нектарин, якщо хочете отримати більше калію та ніацину, а також віддаєте перевагу гладкій шкірці.

Ідеальний варіант — чергувати або поєднувати обидва фрукти для максимальної користі.

Рекомендовано вживати їх 2-4 рази на тиждень. При підвищеній фізичній активності можна їсти по одному фрукту майже щодня. Для людей з проблемами рівня цукру в крові краще поєднувати їх з білками або жирами (наприклад, з йогуртом чи горіхами).

Як включити в раціон:

  • На сніданок: додавайте в кашу, йогурт чи смузі.
  • На обід: використовуйте в салатах (наприклад, із сиром фета або моцарелою).
  • Перекус: просто їжте свіжий фрукт.
  • В десертах: використовуйте у випічці або запікайте без надлишку цукру.

Джерело

Новини Запоріжжя