Яка різниця між персиками та нектаринами (фото: Freepik)
Зовні персики та нектарини дуже схожі, але між ними є невелика різниця у вмісті корисних речовин. Залежно від ваших потреб, один із цих фруктів може бути кориснішим за інший.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Порівняння харчової цінності (на 100 г)
Показник |
Персик |
Нектарин |
---|---|---|
Калорії |
46 |
43 |
Білок |
1 г |
1 г |
Вуглеводи |
9,8 г |
9,4 г |
Клітковина |
1,5 г |
1,5 г |
Вітамін А |
24 мкг |
21 мкг |
Вітамін С |
4,1 мкг |
2,9 мкг |
Калій |
122 мкг |
131 мкг |
Ніацин |
0,8 мкг |
1,1 мкг |
Магній |
8 мкг |
8,8 мкг |
Фосфор |
22 мкг |
26 мкг |
Як видно з таблиці, нектарин містить трохи менше калорій та вуглеводів, а також більше калію, ніацину та фосфору. Натомість персик перевершує нектарин за вмістом вітамінів А та С.
Загальна користь для здоров’я
Обидва фрукти є відмінними джерелами клітковини, яка сприяє:
- покращенню травлення;
- зниженню артеріального тиску;
- стабілізації рівня цукру в крові.
Вони також містять антиоксиданти, які захищають організм від окислювального стресу. Це знижує ризик розвитку таких захворювань, як діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.
Рекомендації щодо вибору
Обирайте персик, якщо вам важлива антиоксидантна дія та м'який смак.
Обирайте нектарин, якщо хочете отримати більше калію та ніацину, а також віддаєте перевагу гладкій шкірці.
Ідеальний варіант — чергувати або поєднувати обидва фрукти для максимальної користі.
Рекомендовано вживати їх 2-4 рази на тиждень. При підвищеній фізичній активності можна їсти по одному фрукту майже щодня. Для людей з проблемами рівня цукру в крові краще поєднувати їх з білками або жирами (наприклад, з йогуртом чи горіхами).
Як включити в раціон:
- На сніданок: додавайте в кашу, йогурт чи смузі.
- На обід: використовуйте в салатах (наприклад, із сиром фета або моцарелою).
- Перекус: просто їжте свіжий фрукт.
- В десертах: використовуйте у випічці або запікайте без надлишку цукру.