
В який час доби корисно їсти часник (фото: Freepik)
Часник — це не лише популярна ароматна спеція, але й потужний суперфуд, здатний позитивно впливати на імунітет, серцево-судинну систему та запальні процеси. Щоб отримати від нього найбільшу користь, важливо знати, в який час доби його варто вживати.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Часник і здоров'я: коли найкраще вживати
1. Для імунітету: Натщесерце та під час їжі
Часник містить біоактивну сполуку аліцин, яка виробляється при подрібненні. За даними Science Direct, аліцин покращує функцію ключових імунних клітин (макрофагів, лімфоцитів, дендритних клітин).
- Коли вживати: Дослідження показують, що вживання часнику натщесерце може покращити його імуномодулюючу дію. Його також корисно додавати під час основної їжі для подальшої підтримки імунної системи.
2. Здоров'я серця: Вранці натщесерце
У журналі Nutrients зазначено, що часник пов'язаний з кількома корисними властивостями для серцево-судинної системи:
- Регулювання тиску: Аліцин сприяє позитивному впливу на серцево-судинну функцію та покращує кровообіг.
- Антиоксидантні властивості: Часник допомагає боротися з оксидативним стресом та запаленням.
- Коли вживати: Вживання часнику вранці натщесерце може допомогти підтримувати здоров'я серця та забезпечити максимальну користь від поживних речовин.
3. При запаленні: Під час вечері
Згідно з даними в журналі Antioxidants, часник містить сполуки з протизапальними властивостями, які можуть допомогти впоратися із запаленням, пов’язаним з артритом та іншими станами.
- Коли вживати: Вживання часнику під час вечері може допомогти зменшити запалення та сприяти більш спокійному нічному сну.
4. Для травлення та здоров'я кишечника: Під час їжі
MDPI повідомляє, що часник має значний вплив на травлення, оскільки він може діяти як пребіотик, стимулюючи ріст корисних бактерій. Антимікробні властивості аліцину допомагають зменшити ріст шкідливих бактерій.
- Коли вживати: Додавання часнику до страв може покращити травлення та допомогти організму виробляти ферменти, які сприяють засвоєнню поживних речовин.
Кому часник протипоказаний
Можливі побічні ефекти вживання часнику включають неприємний запах з рота, дискомфорт у животі та нудоту.
Часник не можна вживати при:
- Алергії на часник.
- Гастроезофагеальній рефлюксній хворобі (ГЕРХ).
- Синдромі подразненого кишечника.
- Прийомі препаратів для розрідження крові.
