Найкращий час для вживання часнику, щоб отримати максимум користі: поради експертів

Лучшее время для употребления чеснока, чтобы получить максимум пользы: советы экспертов

В який час доби корисно їсти часник (фото: Freepik)

Часник — це не лише популярна ароматна спеція, але й потужний суперфуд, здатний позитивно впливати на імунітет, серцево-судинну систему та запальні процеси. Щоб отримати від нього найбільшу користь, важливо знати, в який час доби його варто вживати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Часник і здоров'я: коли найкраще вживати

1. Для імунітету: Натщесерце та під час їжі

Часник містить біоактивну сполуку аліцин, яка виробляється при подрібненні. За даними Science Direct, аліцин покращує функцію ключових імунних клітин (макрофагів, лімфоцитів, дендритних клітин).

  • Коли вживати: Дослідження показують, що вживання часнику натщесерце може покращити його імуномодулюючу дію. Його також корисно додавати під час основної їжі для подальшої підтримки імунної системи.

2. Здоров'я серця: Вранці натщесерце

У журналі Nutrients зазначено, що часник пов'язаний з кількома корисними властивостями для серцево-судинної системи:

  • Регулювання тиску: Аліцин сприяє позитивному впливу на серцево-судинну функцію та покращує кровообіг.
  • Антиоксидантні властивості: Часник допомагає боротися з оксидативним стресом та запаленням.
  • Коли вживати: Вживання часнику вранці натщесерце може допомогти підтримувати здоров'я серця та забезпечити максимальну користь від поживних речовин.

3. При запаленні: Під час вечері

Згідно з даними в журналі Antioxidants, часник містить сполуки з протизапальними властивостями, які можуть допомогти впоратися із запаленням, пов’язаним з артритом та іншими станами.

  • Коли вживати: Вживання часнику під час вечері може допомогти зменшити запалення та сприяти більш спокійному нічному сну.

4. Для травлення та здоров'я кишечника: Під час їжі

MDPI повідомляє, що часник має значний вплив на травлення, оскільки він може діяти як пребіотик, стимулюючи ріст корисних бактерій. Антимікробні властивості аліцину допомагають зменшити ріст шкідливих бактерій.

  • Коли вживати: Додавання часнику до страв може покращити травлення та допомогти організму виробляти ферменти, які сприяють засвоєнню поживних речовин.

Кому часник протипоказаний

Можливі побічні ефекти вживання часнику включають неприємний запах з рота, дискомфорт у животі та нудоту.

Часник не можна вживати при:

  • Алергії на часник.
  • Гастроезофагеальній рефлюксній хворобі (ГЕРХ).
  • Синдромі подразненого кишечника.
  • Прийомі препаратів для розрідження крові.

 

 

Джерело

Новини Запоріжжя