Запорізький притулок лікує понад 100 тварин, яких вивезли з фронту | Новини Запоріжжя

Волонтери й зоозахисники із Запоріжжя й області рятують чотирилапих безхатьків й тих, кого полишили господарі. Частину тварин їм передають військові, які рятують хвостатих з-під обстрілів й дістають з-під завалів будинків у «сірих зонах» й зонах бойових дій.

Про це йдеться у статті «Контужені й розірвані снарядами: зооволонтери притулку рятують тяжкопоранених безхатніх тварин з зони бойових дій у Запорізькій області».

Від початку повномасштабного вторгнення волонтери притулку «Дай лапу, друже» рятують безпритульних тварин і тих, кого лишили господарі. Вони забирали до себе покинутих на вокзалах тварин. Потім передавали надані різними фондами переноски, повідці, нашийники й корм людям, які виїжджали з-під обстрілів разом зі своїми тваринами. Наразі притулок приймає виключно важкопоранених чотирилапих з «сірих зон» й зонах бойових дій у Запорізькій області.

Якщо до 24 лютого 2022 року в притулку було близько 300 тварин. Наразі волонтери опікуються 520 котами й собаками.

До притулку потрапляє багато контужених собак. Після контузії собаки оговтуються в середньому два місяці, але був випадок, коли чотирилапого лікували пів року. Під час обстрілу собака отримала контузію, після якої лежала, а коли намагалась підвестись — нічого не виходило. За словами зоозахисників, контузія тварин для ветеринарних лікарів була чимось новим, ніхто не міг прогнозувати, як довго собаку будуть виводити з цього стану і які будуть наслідки.

Також до притулку привозять тварин з кульовими й осколковими пораненнями. А цієї весни було багато тварин з параплазмозом — укусами кліщів. Від обстрілів тварини ховались у посадках, де їх буквально обліплювали ці членистоногі. Тварини були у жахливому стані.

 «Лікарі не Боги, але вони роблять все можливе й неможливе, щоб врятувати поранених тварин. Вони багато з чим стикаються вперше, особливо ці поранені тварини. На жаль, нам іноді привозять тварин у такому стані, з-під уламків… ця тварина тижнями лежала засипана, виснажена і в такій стадії, коли… Ми робимо, що можемо, але, на жаль, не завжди вдається врятувати», — зазначила Ірина Дідур, голова громадської організації по захисту прав тварин «Дай Лапу, друже» та однойменного притулку.

Але лікарі інколи роблять неможливе. Торік з Комишувахи привезли вікового песика з трьома кульовими пораненнями. Одна з куль була в голові й не давала можливості встати: пес намагався підвестися і падав. Лікарі не давали жодних шансів, бо Кузя був у важкому стані. Сьогодні песик бігає на всіх чотирьох лапах і чудово почувається.

Зруйновано понад 30 будинків: наслідки авіаударів та обстрілів ракетами С-300 по Запорізькій області, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя