У Запоріжжі за підтримки ЄС та ПРООН створили сучасне укриття для спеціальної школи-інтернату для дітей з порушенням зору | Новини Запоріжжя

За підтримки Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, що фінансується Європейським Союзом, та Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) у Запорізькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Орієнтир» за три місяці повністю відновили найпростіше укриття, що дозволить частково відновити навчання в очному форматі.

Запорізька область звернулася до ПРООН з проханням щодо допомоги у відновленні найпростішого укриття у лютому 2023 року. У червні проєкт ремонту оперативно погодили. Було заявлено про включення навчального закладу до переліку отримувачів міжнародної технічної допомоги в рамках Угоди між Урядом України та ЄС «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України». За три місяці будівельних робіт повністю оновлене укриття готове приймати вихованців школи-інтернату.

Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир» – це унікальний для нашої області заклад. Наразі тут навчається 230 дітей. 30 з них – тотально незрячі. Інші мають ті або інші порушення зору. Їхнє навчання потребує спеціальних умов та засобів навчання, підготовлених педагогів.

До повномасштабного вторгнення  до «Орієнтиру» приїжджали діти з усієї території Запорізького регіону. При школі діяв пансіон, тож батьки з віддалених куточків області та міста могли залишати їх на ночівлю. Після навчання з вчителями у першій половині дня на школярів чекало дозвілля, прогулянки, самопідготовка.

Керівник Групи технічної підтримки кінцевим бенефіціарам Програми розвитку ООН Ігор Кістеньов-Кавказький

«У Запоріжжі та по Україні в цілому було декілька варіантів, де можна зробити укриття. Але завжди треба починати з найбільш вразливої частини нашого суспільства. Це – діти. А в цьому випадку – діти з особливими потребами. Тому, беззаперечно, комісія обрала для реалізації саме цей проєкт. Тим паче, як розповіла директорка закладу, сховище стане об’єктом подвійного призначення в якості додаткових класних приміщень», – підкреслив Ігор Кістеньов-Кавказький, керівник Групи технічної підтримки кінцевим бенефіціарам Програми розвитку ООН , яка реалізує проєкти у межах Надзвичайної кредитної програми з відновлення України та Програми з відновлення України.

Під час масштабної реконструкції, загальний бюджет якої склав 120,9 тис дол., у найпростішому укритті навчального закладу модернізували усі комунікації: опалення, водо- та електропостачання, каналізацію. Підрядники встановили систему протипожежного захисту (включно з газоаналізаторами) та вентиляції, а також оновили сантехніку. Приміщення сховища обладнані енергоефективними вікнами з бронеплівкою та міжкімнатними дверима.

Це перше шкільне укриття в Україні, яке було відновлено за підтримки ЄС та ПРООН.

Представниця Програми розвитку ООН, спеціалістка з фінансів та закупівель Тамара Бойко

«Оновлене сховище повністю відповідає чинним будівельним нормам. Встановлена енергоефективна система вентиляції європейського зразку, яка дасть змогу нормально знаходитися всередині великій кількості людей. Укриття обладнане інвертором з двома акумуляторами загальною потужністю 9,6 кВт. Тобто за умови відключення світла резервне електричне живлення дозволить ще 48 годин забезпечувати сховище світлом, – розказала представниця Програми розвитку ООН, спеціалістка з фінансів та закупівель в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення з України та Програми відновлення України Тамара Бойко, яка координувала проєкт реконструкції. – У цьому укритті є тактильна навігація для людей з інвалідністю. У школі-інтернат «Орієнтир» навчаються діточки з вадами зору. Для них це важливо. Крім того, на кожній двері є напис шрифтом Брайля, щоб дітям було зрозуміло, що і де знаходиться».

Крім того, доступними для людей з інвалідністю зробили туалети та душові кімнаті. Укриття обладнано гусеничним сходовим підйомником для зручності маломобільної групи населення. У сховищі організовано пост медичної сестри. Також підготували мультимедійний клас для продовження занять в укритті, дитячий куточок та кухонне приладдя.

Директорка комунального закладу «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир» Запорізької обласної ради Ганна Тихомирова

«У нас в «Орієнтирі» завжди великою проблемою була нестача навчального простору. Потужність закладу розрахована на 180 дітей, а у нас їх – 230-240. Класи переповнені, кожний клаптик нашої території використовуємо для організації навчально-виховного процесу. Тож сховище стане об’єктом подвійного призначення, – розповіла директорка комунального закладу «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир» Запорізької обласної ради Ганна Тихомирова , – У мирний час ми зможемо використовувати оновлені приміщення укриття, як кабінет соціально-побутового орієнтування (кімната з кухонним приладдям та постом медичної сестри) для незрячих та слабозорих дітей, сенсорну кімнату – клас психологічного розвантаження для відпочинку, а також мультимедійний клас для проведення навчальних занять. Нам приємно, що гроші та сили, вкладені в це укриття, будуть довго служити задля освіти нашого краю і після перемоги».

Так укриття виглядало до реконструкції

Вже з понеділка, 9 жовтня, школа-інтернат «Орієнтир» вийде на змішану форму навчання. Як вже писав «Перший Запорізький», на підконтрольній Україні території нашої області засновники та керівники навчальних закладів мають спільно з батьківським колективом самостійно вирішити, чи проводити заняття під час повітряної тривоги за умови наявності обладнаних укриттів.

«У нашому закладі в цьому навчальному році 230 дітей. 83 з них знаходяться за межами нашого міста. На змішану форму навчання – чотири дні очного навчання на тиждень – дали дозвіл батьки понад 100 дітей. У нас – спеціальна школа, де навчається до 12 дітей в класі. Якщо діти незрячі – до шести дітей у класі. У минулому навчальному році ми вже так працювали з січня по травень. Педагогічний колектив має необхідний досвід та навички. Виходу на змішану форму навчання чекали колектив школи, батьки і, найголовніше, наші діти», – підкреслила керівниця закладу.

Окрім оновленого сховища площею 172,5 квадратних метрів, у підвальному приміщенні закладу є ще два укриття приблизно такого ж розміру. Не таких сучасних, але паспортизованих ДСНС і допущених до використання згідно усіх нинішніх норм санітарно-безпекових норм.

Наталя Парій та Олена Дем’яненко разом з доньками

«Батьки змушені йти на роботу, щоб заробляти гроші, платити податки, залишаючи дітей вдома наодинці з навчанням та своїми проблемами. Дітям потрібне живе спілкування, потрібно бути у спільноті і бачити друзів. Крім того, нашим слабозорим дітям вкрай необхідно хоч на деякий час відволікатися від екрану монітора і бачити очі вчителя, – діляться мами учениць школи Наталя Парій (донька – Уляна) та Олена Дем’яненко (донька – Дар’я). – Досі ми навчалися на дистанційній формі, з понеділка вже виходимо на змішану. Будемо навчатися чотири дні на тиждень. Для батьків найголовніше – це безпека дітей і можливість для дітей ходити до школи, бачити однолітків та спілкуватися».

Заступниця директорки школи-інтернату з виховної роботи Олена Дрюченко

«Ми, педагоги, переконані: щоб наші слабозорі діти отримували знання, з ними потрібно спілкуватися. Не буває так, що переглянув відеоурок і вже все знаєш. Діти не вміють самостійно організувати свою роботу. Потрібне постійне керівництво вчителя. Якщо постійно спрямовувати дітей через екран монітора, їхній зір втратиться остаточно. Тому потрібно хоча б декілька днів на тиждень мати живе спілкування, – зазначила заступниця директорки закладу з виховної роботи Олена Дрюченко. – Головний аргумент батьків на користь змішаної форми навчання, по-перше, що діти будуть отримувати знання. По-друге, тепер вони знатимуть, що їхня малеча не вдома наодинці, а будуть в більшій безпеці у школі в супроводі педагогів. Батьки дуже чекали повернення до школи. З опитаних 75% були за те що діти ходили до школи, хоча б декілька днів на тиждень».

Запоріжжя стало третім містом в Україні, де за підтримки Європейського Союзу та ПРООН було повністю відновлене сховище – після Одеси та Києва. У першому випадку зробили два укриття у житлових будівлях. Ще одне відкрили у вересні на вулиці Лютеранській у столиці. Після Запоріжжя планується відкриття оновленого укриття у Дніпрі – вже у  листопаді.

«Програма «Надзвичайна кредитна програма з відновлення України» вже давно працює із Запорізькою областю. Для регіону на цю програму було виділено понад 200 мільйонів євро – реалізовано близько 30 проєктів. Велика частина з них, на жаль, знаходиться на тимчасово окупованій території, – розказала представниця Програми розвитку ООН, спеціалістка з фінансів та закупівель в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення з України та Програми відновлення України Тамара Бойко. – Натепер у Запоріжжі є чотири проєкти, які, сподіваюся, найближчим часом зможемо повернути до роботи. Перше – це два гуртожитки Запорізького національного університету, проєкт термомодернізації об’єктів. До початку повномасштабного вторгнення роботи були завершені майже на 80%. Але після «прильоту» неподалік фасад був пошкоджений. Європейський інвестиційний банк відповідно до програми буде виділяти додаткові кошти на завершення робіт з урахуванням пошкоджень».

Інші проєкти – це реконструкції запорізької школи №53, яка в минулому постраждала від пожежі, а також міського палацу дитячої та юнацької творчості. Роботи на цих об’єктах такої були призупиненні у зв’язку з бойовими діями.

«Відповідно до чинних будівельних норм кожен об’єкт повинен мати укриття. Тому будемо обговорювати виділення додаткових коштів і коригування проєктів. Сподіваюся, що ми відновимо роботи цього або вже наступного року, – підсумувала Тамара Бойко.

«Німеччина дозволяє людині на візку відчувати себе без інвалідності»: жителька Запоріжжя Алла Мурізіді – про досвід життя в евакуації

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя