У Запоріжжі відкрили безпечний простір «Опліч ХАБ», в якому жителі зможуть отримати психологічну підтримку, – ФОТОРЕПОРТАЖ | Новини Запоріжжя

Сьогодні, 18 липня, у Запоріжжі на базі Палацу культури металургів розпочав роботу ком’юніті-центр «Опліч ХАБ» – безпечний інклюзивний простір, в якому жителі міста зможуть отримати психологічну підтримку та знизити рівень стресу.

Мета створення центру – об’єднати жителів Запоріжжя для взаємопідтримки та взаємодопомоги в умовах невизначеності. Його ініціаторами є Глобальний договір ООН в Україні та гуманітарна ініціатива Групи Метінвест «Рятуємо життя».

Напрям ментального здоров’я з початку повномасштабного вторгнення РФ є одним із пріоритетних для Глобального договору ООН в Україні, адже війна торкнулася кожного українця, і впоратися зі стресом, зміною звичного ритму життя, втратою близької людини та іншими страшними наслідками російської агресії самотужки дуже непросто.

«За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні близько 15 мільйонів людей потребують психологічної допомоги. Минулого року одна з компаній звернулася до Глобального договору ООН з запитом на організацію психологічних курсів для своїх співробітників. Після цього ми розробили онлайн-платформу Mental Help, на якій сьогодні 500 професійних психологів проводять індивідуальні терапевтичні сесії для всіх, хто потребує підтримки, – розповіла генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук. – Через деякий час ми зрозуміли, що займатися психологічною підтримкою в онлайн-форматі недостатньо. Тому ми вирішили об’єднувати людей у центрах, щоб вони не залишалися наодинці, а могли спілкуватися та отримувати допомогу. Подібні центри активно відкривають на заході України, але ми розуміємо, що рівень стресу, який зазнають жителі прифронтових міст, набагато більший».

З початку повномасштабного російського вторгнення Запоріжжя зареєстровано понад 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб із фронтових та окупованих територій України. Водночас місто та передмістя регулярно обстрілюють російські війська. Жителі Запоріжжя перебувають у ситуації постійної небезпеки та стресу й потребують підтримки.

«Метінвест – це, перш за все, про людей. Турбота про наших працівників та їхні сім’ї, спокій та впевненість у майбутньому. Зараз, коли Україна вже 17-й місяць знаходиться у стані війни, всі ми з вами, постійно чуючи тривогу і відчуваючи загрозу ракетних обстрілів, знаходимось у стані психологічного виснаження. Тому Метінвест доєднався  до цієї ініціативи – однієї з багатьох, які ми втілюємо у життя, – зауважила директорка зі сталого розвитку та взаємодії з колективом Групи Метінвест Тетяна Петрук. – Створення такого центру у Запоріжжі було для нас першочерговим завданням. Тому що це місто стало другою домівкою для багатьох переселенців, в тому числі – наших працівників з Маріуполя та Авдіївки. Сподіваюся, що це не останній хаб, який ми створюємо разом з Глобальним договором ООН».

У Запоріжжі Група Метінвест представлена підприємствами «Запоріжсталь», «Запоріжкокс», «Запоріжвогнетрив» та Запорізьким ливарно-механічним заводом.

«Для багатьох комбінат «Запоріжсталь» – це, перш за все, про виробництво металу. Але ми – соціально відповідальний бізнес і за ці півтора року багато не говорили, а робили. Приймали  переселенців з Маріуполя та Авдіївки, розселяли їх на своїх соціальних об’єктах у Запоріжжі. Допомагали цим людям реабілітуватися та заново віднайти їхнє життя, – розповів генеральний директор «Запоріжсталі» Роман Слободянюк. – «Опліч ХАБ» – це відповідь на внутрішній запит суспільства, на потребу у піклуванні про ментальне здоров’я. Переконаний, що цей майданчик стане простором допомоги у відновленні внутрішньої рівноваги для багатьох людей, які сьогодні дійсно потребують цього і тепер точно знають, де саме її можна отримати у Запоріжжі»».

Усі активності хабу будуть абсолютно безкоштовними та конфіденційними. Організатори проєкту для роботи в хабі відібрали найкращих фахівців, які пройшли навчання за спеціальною методологією, розробленою з урахуванням найкращого світового досвіду.

«Психологи «Опліч ХАБу» будуть працювати у двох напрямках. Це індивідуальні консультації, які будуть проходити один на один в комфортному кабінеті, конфіденційно. Ви можете поспілкуватися з психологом та дізнатися більше про свої емоції і про те, як боротися зі стресом у цей нелегкий час. Другий напрямок – це групові заняття арттерапевтичного напрямку для дітей та дорослих. Практикуємо малювання у малих групах, де можна розслабитися, поспілкуватися, спокійно розповісти про себе та поділитися своїм досвідом. Таким чином ви зможете зняти стрес, боротися з тривожністю та налагоджувати свої психологічне благополуччя», – розказала психогиня центру Валерія Кузнєцова.

«Моє завдання – зняти психологічно-емоційне напруження. Те, що накопичується у нас всередині більше півтора року, призводить до таких явищ, як посттравматичний стресовий розлад, поганий сон і т.д. Тому ми будемо знімати психоемоційне напруження, вчитися керувати своїми емоціями, наново проживати цей час і адаптуватися», – зазначила психогиня Наталія Попова.

Окрім того, «Опліч ХАБ» пропонує такі активності, як групова йога.

«Заняття з йоги допоможе зняти синдром тривожності та посттравматичний розлад. Йога допомагає нашому розуму через тіло. Вона дає нам стан спокою, внутрішньої впевненості, зібраності та можливості самовідновлення, як це дано нам природою», – поділилася інструкторка з йоги Ніна Коновалова.

Також у центрі в щоденному режимі проводяться додаткові активності для дітей: руханки, настільні ігри, перегляд мультиків, читання книг, малювання, ігри, комп’ютерні ігри. Малеча зможе проводити час у дитячій кімнаті під наглядом вихователя. А в майбутньому за наявності зацікавленості серед жителів Запоріжжя в «Опліч ХАБі» планують додати заняття з танців та стретчингу, а також юридичні консультації.

«Я вважаю, робота таких центрів дуже потрібна. У 2015 році ми поїхали з Горлівки, тому що там почалася війна. А зараз війна – всюди.  Тому я думаю, що така психологічна підтримка є вкрай важливою. Особливо для дітей. Моєму сину – 8 років. Він тепер лякається гучного звуку руху машин. Щоб він дорослішав спокійною дитиною і почуття тривоги не заважало йому, будемо ходити на арттерапію та до психолога», – розповіла гостя центру Олена, яка разом з родиною вимушено виїхала з рідної Донецької області.

Усі активності «Опліч ХАБу» будуть абсолютно безкоштовними та конфіденційними. Про розклад роботи хабу буде повідомлено в Telegram-каналі та у Viber-каналі. Докладну інформацію про ініціативу зібрано на сайті.

Записуватися на участь в активностях центру ви можете за номером телефону: +380 66 853 78 98 або офлайн у центрі.

Адреса «Опліч ХАБу»: вул. Добролюбова, 7 (Палац культури Металургів).

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя