Відкрила кабінет після початку вторгнення: як косметологиня Арзи Лобач розвиває власну справу у прифронтовому Запоріжжі | Новини Запоріжжя

Не тільки мріяти, але й плідно працювати аби втілити в життя всі свої плани — це характерна риса Арзи Лобач, косметологині з медичною освітою. Декілька років тому вона зіткнулась з проблемою шкіри, яку фахівці не могли вилікувати. Зрештою Арзи настільки зацікавилась косметологією, що опанувала цей напрямок і вже шість років фахово допомагає дорослим та підліткам. Аби створити і розвинути власну справу, підприємниця плідно працювала, переживаючи злети та падіння в кар’єрі.

Про складнощі медичного бізнесу у прифронтовому Запоріжжі, наслідки ракетного удару неподалік її кабінету, грантову підтримку від держави і плани на майбутнє підприємиця та косметологиня Арзи Лобач розповіла «Першому Запорізькому».

Мріяла про програмування, але вступила до медичного

17 років тому Арзи залишила навчання в кримському університеті та приїхала вчитися до Запорізького медичного фахового коледжу. Дівчина тоді мріяла стати програмістом, та мати наполягла на медичній освіті. Тож вступила на бюджет до коледжу, отримувала стипендію і старанно вчилась, але, як сама каже – для мами, бо не планувала пов’язувати своє життя з медициною.

«Думала, що закінчу навчання, віддам диплом мамі та буду далі займатися своєю справою. Але потрапила на роботу в реанімацію і настільки полюбила медицину. Я люблю робити ін’єкції, працювати з медичним обладнання, лікувати людей. До кожного ставлюсь зі співчуттям», — каже Арзи. По завершенню навчання в коледжі вона працювала медичною сестрою в реанімації новонароджених та асистентом стоматолога.

Напрямком косметології Арзи зацікавилась, коли в неї виникли проблеми зі шкірою. Спочатку шукала профільних фахівців, які б могли її вилікувати, але ніхто не міг допомогти.

«Я почала вивчати самостійно. І мене настільки це зацікавило, що вирішила спробувати себе в косметології. Цю ідею підтримав чоловік. Тож вже наступного дня записалась на навчання. Так і почалась моя кар’єра, — розповідає. — Поки я пів року навчалась на косметолога, моя викладачка допомогла вилікуватися. Ми на мені все випробовували. І тоді я зрозуміла, як працювати з такою проблемою».

У 2018 році Арзи почала працювати косметологинею. Орендувала і обладнала кабінет, розпочала роботу, бо по завершенню навчання жодні медичні центри та клініки не хотіли працевлаштовувати фахівця без досвіду. Вже за рік роботи її запросив до себе на роботу один з відомих медичних центрів Запоріжжя, де Арзи працювала до 2022 року.

Після початку повномасштабного вторгнення, згадує косметологиня, поменшало клієнтів, бо частина з них виїхала. Крім того, медичний центр робив перерви у роботі. Тому вона вирішила знову працювати сама на себе.

Арзи Лобач

«Дуже важко було, адже не було жодної стабільності та впевненості у завтрашньому дні. А треба було вкладати гроші у власну справу: заплатити за оренду кабінету, купити витратні матеріали та косметику. Був ризик, але я жодного разу не пошкодувала, що на це наважилась, — каже Арзи. — Хочу сказати, що зараз дівчата стали більше приділяти уваги собі і доглядати за собою. Вони кажуть, що завжди відкладали життя на потім, а зараз такий час, що «потім» може і не настати. А тому дівчата живуть тут і зараз».

Спочатку підприємиця орендувала кабінет на центральному проспекті міста навпроти ТРЦ «Аврора», який у травні 2022 року суттєво постраждав через нічний ворожий обстріл Запоріжжя. Тоді вибуховою хвилею в приміщенні, яке орендувала Арзи Лобач, вибило фасадні вікна. Врешті косметологиня звідти переїхала і наразі орендує кабінет на вулиці Шкільній. 

Грантове фінансування допомогло оновити обладнання

Справи йшли вгору, клієнтів ставало більше і Арзи вирішила подати документи на отримання мікрогранту «Власна справа», щоб оновити обладнання. Косметологиня зізнається: це зайняло в неї досить багато часу (три-чотири місяці, хоча зазвичай фінансування вдається отримати за місяць-два). Річ у тому, що подача документів співпала з часом, коли закрили всі реєстри. Арзи довго не могла зареєструватися, навіть через Київ намагалась подати заявку. Та все вдалось тільки тоді, коли реєстри знову стали відкритими. 

Грантова програма «Власна Справа» від Міністерства економіки України – це частина урядової програми «єРобота», яка покликана підтримати мікро- та малий бізнес. Проєкт дозволяє отримати до 250 тисяч гривень на створення або розширення власного бізнесу.

«Я дуже хотіла придбати собі апарат. Бо роблю всі процедури руками, а апаратна косметологія зараз дуже популярна. Багато хто питав, чому у мене його немає. Пощастило отримати цей мікрогрант. Дякую всім, хто допоміг мені в цьому та підштовхував на це, — говорить Арзи. — Для початківців грант — це гарна допомога. Хочу сказати, щоб люди не боялися ризикувати, бо поки не спробуєш, не зрозумієш, як це. А ще треба дуже багато працювати. Ніколи не буває так, що ти почав і одразу на вершині. У мене було дуже багато падінь: опускались руки, не хотіла працювати, не було клієнтів. Але я розуміла, що витратила багато грошей і сил на навчання, що мені дуже подобається ця справа. І це давало сили йти далі. Вважаю, що я велика молодчина, бо після того, що я пережила, зараз багато людей мене знають і рекомендують. Це дає ще більше сили та натхнення працювати далі. Всім раджу не здаватись, йти вперед і брати від життя все найкраще».

На отримані грантові кошти косметологиня придбала апарат для гідропілінгу та кушетку. Зізнається, що після технічного оновлення в неї побільшало клієнтів. Наразі Арзи робить чистку обличчя (механічну, атравматичну та ультразвукову), проводить глибоку ексфоліацію (видалення відмерлих клітин з верхнього шару шкіри) на придбаному за грантові кошти апараті, а також пілінг, біоревіталізацію, мезотерапію, контурну пластику, RF-ліфтинг, кріоомолодження.

Перш ніж призначити процедуру Арзи проводить консультацію і вже тоді залежно від типу та стану шкіри, а також віку і запитів клієнтів призначає процедури. Серед її клієнтів не тільки жінки, але й чоловіки та підлітки.

«Чоловіки приходять на чистки та пілінги. Ін’єкції вони звісно роблять набагато рідше. Також батьки приводять до мене своїх дітей. Найчастіше – хлопчиків в період статевого дозрівання, коли в них з’являються акне на шкірі, бо після них залишають рубці та плями на шкірі. Дівчаток до мене також приводять. Наймолодшій клієнтці було 10 років, їй видаляли поодинокі прищики, — розповідає косметологиня. — Загалом я беру дітей на чистку тоді, коли в них вже підготовлена шкіра і сформовані пори, інакше це дуже боляче. Якщо у дитині шкіра ще не готова до процедури, призначаю домашній догляд».

Процедура RF-ліфтингу

Серед її клієнтів чимало і вимушених переселенців з Маріуполя, Бердянська, Мелітополя, Оріхова, Гуляйполя. Косметологиня зізнається, що люди, які пережили пекло в окупації змінюють свій світогляд.

«У мене є дівчата-переселенки, які також отримали цей мікрогрант на власну справу. Вони втратили все – і домівки, і свій бізнес. Але приїхали до Запоріжжя, трошки прийшли до тями і почали свій бізнес вже тут, — зазначає Арзи Лобач. — Почали доглядати за собою більше. Вони такі страшні речі розповідають, кажуть: думали, що там і помруть. Тому зараз живуть за принципом «тут і зараз». А так треба було жити і до війни. Брати від життя все найкраще — доглядати за своїм здоров’ям, собою. Війна нам це показала».

Розвиток бізнесу в Запоріжжі та розширення власної справи

Наразі Арзи не має жодних помічників і всю роботу виконує самостійно: від запису клієнтів та консультацій – до закупівлі препаратів та прибирання в кабінеті. Водночас і клієнтів стало більше. Косметологиня зізнається, що дуже втомлюється на роботі, а вдома її чекає родина — чоловік і двоє дітей. Тож наразі вона замислилась над розширенням власної справи.

«Хочу взяти на роботу дівчинку і з нуля всьому навчити, щоб вона працювала на рівні зі мною.  Також мені потрібно більше простору, бо зараз працюю в кабінеті площею всього 10 квадратних метрів. Це дуже мало, особливо, коли я роблю ін’єкції. Тому хочу збільшити простір, щоб був великий кабінет та зала для очікування, — розповідає Арзи. — У своїй голові вже намалювала, як все має бути».

З грудня минулого року косметологиня підшукує нове приміщення для власного кабінету. Попри те, що лінія фронту від Запоріжжя недалеко, каже, що орендувати гарне приміщення складно, бо їх швидко забирають. Ще один момент, який сповільнює розширення бізнесу — ситуація в країні. Відкриття власної студії потребує чималих інвестицій, а наближеність до лінії фронту та обстріли можуть завдати суттєвих фінансових втрат.

«Наразі я дуже багато думаю, шукаю місце. Сподіваюся, що зможу знайти більш безпечне місце для відкриття студії. Але трішечки це мене пригальмовує зараз, — ділиться жінка. — Ми лише раз з сім’єю виїжджали з Запоріжжя на місяць. Потім зрозуміли, що в Україні всюди може «прилетіти». Тому ми повернулися і працюємо далі у рідному місті».

Попри страхи Арзи Лобач продовжує робити кроки для розширення своєї справи. У планах – не тільки відкриття своєї студії, а також проведення курсів для косметологів, бо наразі вже має такі запити.

Фото — з архіву героїні матеріалу

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя