Відбудова зруйнованого будинку у Запоріжжі: фахівці взялись за відновлення всієї електромережі | Новини Запоріжжя

У Запоріжжі триває відбудова зруйнованого, в результаті ракетного удару, будинку на проспекті Соборному, 151. Наразі фахівці вже звели всі 5 поверхів будинку й проводять роботи у квартирах.   

Робітники активно відбудовують будинок на проспекті, в який зранку 6 жовтня минулого року російські військові поцілили ракетою С-300. Останні тижні фахівці зосередили робити на відновленні мереж житлово-комунального господарства. Деякі комунікації у 15-підїздному будинку не замінювались з часів введення в експлуатацію, тобто з 50-х років XX сторіччя.

В будинку вже замінили каналізацію та водопровід, оновлена вся система електрозабезпечення. До корегування проєкту, електромережі планували відновити тільки в зруйнованій секції будинку. Та наразі їх повністю замінюють у всіх 15 під’їздах будинку. Виконавцям вдалося додати до проєкту на 70% більше робіт з електрозабезпечення, ніж передбачалося на початку реставрації не виходячи за початкову вартість.

Якщо на початку планували замінити 20 метрів електрокабелю в підвалі та на 5 поверхах двох під’їздів, нині за рахунок уніфікації робіт, вже замінено 400 метрів проводки по периметру будинку з 650 запланованих. Нову проводку прокладають від підвальних приміщень до квартир, а їх понад 100.

В будинку також оновлюють й системи подачі тепла у квартири. Важливим етапом у відновлені всіх мереж ЖКГ стало зведення їх до єдиного прибора обліку.  

«Замінено повністю усі комунікації. В усіх 15 під’їздах замінили всю електрику, звели все в єдиний прилад обліку, відновили повністю всю систему електрозабезпечення будинку, на всі 100 квартир, від підвалу до входу в кожну квартиру. Довелося змінювати й всі входи електроенергії в будинок з наружної частини. Мережі в будинку 1955-го року і щоб привести їх у відповідність, забезпечити відсутність подальших просадок і проблем з експлуатацією в майбутньому, мережі підлягають заміні. Та проводка, яку ми міняємо зараз — вона в жахливому стані. Тому ми уніфікували вводи в під’їзди. До речі, виглядатимуть вони більш естетично, ніж раніше», — розповів головний інженер комунального підприємства «Управління комунального будівництва» Антон Попов. 

На реставрацію, постраждалого внаслідок ракетного удару будинку, було виділено 349 мільйонів гривень. Підрядник оптимізував витрати та на 30% збільшив обсяг робіт з відновлення всіх видів мереж кварталу будинку. Додаткові роботи стали можливими за рахунок заощадження на виборі раціональної вартості матеріалів, зміни підходів до будівництва та організацій робочих процесів на об’єкті. Гарантійний строк на обслуговування комунікацій — 10 років. 

У відбудованій частині будинку, у квартирах з 1 по 3 поверх, підрядник виконав стяжку полу, триває етап штукатурки стін. Після цього встановлять вікна та перейдуть до ремонту у квартирах: проклейки шпалер, вкладання кахлю, ламінату, встановлення натяжних стель і нової сантехніки.

Найближчим часом в будинку буде оновлено всі двері: в під’їзд, вхідні у квартиру та міжкімнатні.

В рамках реставрації облаштовано частини нових фундаментів, відновлено опорні конструкції, перекриття. Тривають роботи з інженерними мережами та на даху. Особлива увага приділяється реставрації всіх архітектурних елементів фасаду зі збереженням первісного історичного вигляду. Фінальним етапом проєкту стане благоустрій прибудинкової території.

Нагадаємо, в березні 2023 року було розроблено і затверджено проєкт реставрації будинку на проспекті Соборному, 151, в який поцілила російська ракета. До його відбудови долучився і забудовник дому, комбінат «Запоріжсталь». Металургійний гігант інвестує проєкт — виділено 50 мільйонів гривень. 269 мільйонів — розмір державної субвенції, ще 25 мільйонів — кошти з міського бюджету.  

З червня розпочаті роботи на об’єкті: за 2 місяці демонтували залишки конструктивної частини будинку та провели обстеження конструкцій. Станом на жовтень зведено 5 поверхів зруйнованої секції, відремонтовано та утеплено фасад всього будинку, розпочато ремонт даху, інженерних систем та внутрішні роботи у нових квартирах.

Також у дворі комплексу будинків облаштовують нове модульне підземне укриття.

Стало відомо, з якого виду озброєння ворог завдав удар по Запоріжжю.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя