У Запоріжжі зафіксували новий випадок сальмонельозу: серед хворих – діти

У Запоріжжі зафіксували випадок сальмонельозу: симптоми, як передається і як захиститися.

У Запоріжжі зафіксували випадок сальмонельозу: симптоми, як передається і як захиститися. Фото: gettyimages.com/Frank and Helena

Минулого тижня у Запоріжжі зареєстровано 31 випадок гострих кишкових інфекцій (ГКІ). Це на 3,1% менше, ніж тижнем раніше.

Як повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Серед захворілих – 15 дітей, що складає 48,4% від усіх випадків. Також лікарі зафіксували один випадок сальмонельозу у дорослої людини. Серед внутрішньо переміщених осіб за тиждень зареєстровано дев’ять випадків ГКІ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що таке сальмонельоз

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликають бактерії роду Salmonella. Воно передається переважно через їжу або воду, забруднену мікроорганізмами. Найчастіше зараження відбувається при вживанні:

  • сирих або недостатньо термічно оброблених яєць;
  • м’яса, особливо курятини;
  • молочних продуктів без пастеризації;
  • салатів, що контактували із зараженими продуктами чи поверхнями.

Хвороба небезпечна тим, що може викликати серйозне зневоднення організму, особливо у дітей та людей з ослабленим імунітетом.

Які симптоми

Ознаки сальмонельозу зазвичай з’являються через 6–72 години після зараження. Серед найпоширеніших симптомів:

  • підвищена температура;
  • нудота та блювання;
  • частий рідкий стілець;
  • сильний біль у животі, здуття;
  • головний біль, загальна слабкість.

У тяжких випадках можливе серйозне зневоднення, судоми, порушення роботи нирок. При появі симптомів слід негайно звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.

Як вберегтися від кишкових інфекцій

Медики нагадують, що уникнути зараження можна, дотримуючись простих правил:

  • ретельно мити руки перед їжею та після відвідування вулиці або туалету;
  • добре прожарювати та проварювати м’ясо, рибу, яйця;
  • не вживати сире молоко та непастеризовані молочні продукти;
  • зберігати продукти у холодильнику, не залишати готові страви при кімнатній температурі надовго;
  • використовувати окремі дошки та ножі для сирого м’яса і овочів;
  • пити лише безпечну, перевірену воду;
  • уникати вуличної їжі сумнівної якості.

Дотримання цих рекомендацій значно знижує ризик зараження сальмонельозом та іншими кишковими інфекціями. А у разі перших симптомів варто негайно звернутися до медиків для своєчасної допомоги.

Джерело

Новини Запоріжжя