СБУ повідомила про підозру трьом депутатам Запорізької області, які пішли на співпрацю з ворогом | Новини Запоріжжя

Співробітники СБУ зібрали докази добровільної співпраці з ворогом ще трьох колаборантів, які обіймають «посади» в органах місцевої влади та силових структурах на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Підозрюваними є депутати від місцевих рад Запорізької області.

Про це повідомляє Запорізька ОВА з посиланням на СБУ.

З початком широкомасштабного вторгнення РФ, вони пішли на співпрацю з окупантами.

Зокрема, підозру отримав діючий голова Пологівської районної ради Запорізької області, депутат від забороненої партії ОПЗЖ. Тепер він очолює так звану «Військово-цивільну адміністрацію м. Пологи».

Депутат взяв на себе організацію процесу відновлення роботи закладів освіти за російськими стандартами, перереєстрацію великих та середніх підприємств на юридичних та фізичних осіб з РФ. Також налагоджував систему оподаткування за російськими законами, розпоряджався коштами та майном, захопленими окупаційною адміністрацією.

Крім того, організував масштабну кампанію за «приєднання» регіону до складу РФ. Під час масових заходів, організованих до «Дня России» та «дня Государственного флага РФ», колаборант особисто закликав людей до участі у псевдореферендумі, щоб «проголосувати» на користь Кремля.

Ще один ворожий поплічник — мешканець Токмака, який був депутатом Пологівської райради. Він передавав своєму куратору зі спецслужби РФ інформацію щодо проукраїнськи налаштованих мешканців Токмака, щоб придушити опір місцевого населення та знищити агентурну мережу Сил оборони України на території Пологівського району.

За це його призначили начальником «Відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по м. Токмак та Токмацькому районі». На цій «посаді» він виконує вказівки щодо реалізації політики РФ у сфері міграції, у тому числі протидії незаконній міграції, громадянству, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших категорій мігрантів. За його вказівкою у місті здійснювалась примусова «паспортизація».

Інший колаборант, депутат Костянтинівської сільської ради, також підтримав окупантів та пішов з ними на співпрацю. Заради посади в окупаційній владі він «злив» представникам російських спецслужб інформацію про учасників АТО/ООС, військовослужбовців ЗСУ та Тероборони, що проживають на території ОТГ.

Наразі він є «старостою» села Вознесенка, де займається популяризацією політичної партії «Єдіная Росія» та виправдовує збройну агресію РФ.

Слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану); ч. 5 , ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Зараз всі фігуранти перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області. Заходи з їх викриття проводили співробітники Управління СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

У Запоріжжі судитимуть чоловіка, який допомагав ухилянтам з оформленням фіктивної інвалідності, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя