Росіяни перевели в гарячий стан два блоки Запорізької АЕС: це небезпечно | Новини Запоріжжя

Окупанти перевели в гарячий стан блоки №4 та № 5 Запорізької атомної станції та мають намір зібрати блок №3, який знаходиться у стані ремонту.

Про це в етері національного марафону новин заявив в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков.

«На сьогодні на Запорізькій АЕС відповідно до умов ліцензії всі 6 енергоблоків мають перебувати в холодному стані. Натомість в порушення умов ліцензії Держатомрегулювання окупанти перевели енергоблоки №4 та 5 в гарячий стан, тобто розігріли їх до номінальних параметрів. Окрім того, окупанти мають намір зібрати енергоблок № 3 ЗАЕС, який наразі розібраний і знаходиться у ремонті. Це небезпечно», — наголосив Коріков.

Він пояснив, що збирання реактора енергоблока №3 суперечить умовам ліцензії безпечної експлуатації, яка передбачає, що енергоблок № 3 в холодному стані має бути для ремонту.

Окрім цього, за його словами, наразі немає інформації про проведення деяких видів робіт, які мають проводитися на станції в установленому порядку.

Посадовець додав, що на ЗАЕС немає достатньої кількості кваліфікованих фахівців, які здатні якісно виконати як збірку реактора, так і провести контроль якості цієї збірки.

Зараз на станції перебуває постійна місія МАГАТЕ, втім окупанти не надають їй повної інформації та повного доступу, що дає можливість маніпулювати та вводити в оману членів місії.

Стрілянина, підбиті танки та відхід по озеру: спецпризначенець розказав, як проходили бої за Запорізьку АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя