Про що говорить біль у суглобах?

Часто пацієнти можуть приходити до фахівців зі скаргами на біль у суглобах. Причина може ховатися як у захворюваннях самих суглобів, так і в прилеглих структурах. У будь-якому випадку, потрібно проконсультуватися з лікарем та отримати професійне лікування.

Приватна клініка «Ок!Клінік+» у Києві пропонує послуги різних спеціалістів, які нададуть медичну допомогу кожному пацієнту. Тут можна пройти діагностику, здати аналізи та записатися до вузькопрофільних лікарів.

На які хвороби вказують біль у суглобах?

Багато хто описуватиме по-різному проблеми із суглобами: у когось вони хрумтять, хтось скаржиться на те, що вони ниють чи скриплять. Причому скаржаться на такі проблеми не лише люди похилого віку, а й молоді, які ведуть активний і здоровий спосіб життя.

У тілі людини безліч суглобів, і ці апарати включають ще й додаткові структури, як хрящі, сухожилля, слизові сумки. Все це створює рухливу систему, яка рухає сам суглоб.

Якщо ж з’являється біль або неприємні відчуття, це привід перевірити своє здоров’я, оскільки такі симптоми можуть вказувати на різні захворювання:

  1. Артрози. При цій хворобі відкладаються солі, що призводить до руйнування хряща та кістки, що знаходиться під ним. Хрящ поступово починає втрачати свою гладкість, еластичність і просто руйнується;
  2. Артрити. Це запальні процеси в області суглобів, які можуть бути викликані різними причинами, починаючи від аутоімунних хвороб, і закінчуючи порушенням обміну речовин.

При артрозах спостерігається навантаження суглоба, що призводить до його руйнації. До групи ризику входять такі люди:

  • спортсмени, які постійно посилено тренуються;
  • жінки під час менопаузи;
  • ті, хто вже зазнав травми суглоба;
  • люди із зайвою вагою;
  • люди похилого віку, у яких спостерігаються різні зміни в організмі;
  • люди, які змушені тривалий час стояти.

Артрити ж розвиваються внаслідок різних захворювань, як ангіни, кишкові та урогенітальні інфекції. Також до запальних процесів може призвести переохолодження, незбалансоване харчування та надмірне вживання алкоголю.

Що буде, якщо не лікувати хвороби суглобів?

Коли виникають проблеми із суглобами, потрібно одразу прийти до клініки та записатися до лікаря – такими захворюваннями займається ревматолог. Якщо не лікувати хворобу, ситуація тільки погіршуватиметься:

  • артроз, який був спричинений перевантаженням суглоба, згодом призводить до виникнення запальних процесів. Коли хрящ починає руйнуватися, організм запускає його відновлення. Але через те, що в суглобовій порожнині знаходяться уламки хряща та загиблі клітини, відновлення не може здійснюватися належним чином;
  • якщо не лікувати артрит, це призведе до артрозу. Запалення призводить до того, що обмін речовин у хрящі порушується. При недостатньому харчуванні він просто ставитиметься тоншим і руйнуватиметься.

Саме тому варто якомога швидше потрапити до лікаря. Не варто затягувати, щоб у суглобі не почалися незворотні процеси, які призведуть до того, що буде потрібна його заміна.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя