Особливості виготовлення та переваги алюмінієвих радіаторів

Починаючи з середини 80-х років минулого століття радіатори, виготовлені на основі сплаву алюмінію, почали впевнено замінювати звичні чавунні батареї завдяки оптимальному співвідношенню вартості вказаних приладів опалювальної системи та їхніх якісних характеристик. Алюмінієві радіатори стали надійним замінником більш дорогих стальних та чавунних радіаторів не тільки в автономних системах опалення, але й в системах з централізованим теплопостачанням (правда із певними застереженнями щодо якості теплоносія). Водночас на сьогодні такі моделі радіаторів є найоптимальнішим варіантом рішення для будинку заміського типу, приватного котеджу чи сільської садиби, де можуть використовуватися як секційні моделі радіаторів, так і їх пластинчасті аналоги.

Конструктивні особливості та види радіаторів, виготовлених з алюмінію

Основу алюмінієвого радіатора опалення складають окремі секції, виготовлені завдяки методу лиття чи штамповані вироби, які формують конструкцію пластинчастого радіатора. Під час виготовлення металу до алюмінієвого сплаву додають спеціальні добавки на основі кремнію, які забезпечують належну міцність готового виробу.

В залежності від технології виготовлення радіатори опалення на основі алюмінію можуть бути:

  • секційними – конструкція радіатора передбачає поєднання окремих секцій, які з’єднуються між собою в цільну систему завдяки різьбовому методу. Щільність з’єднання забезпечується завдяки використанню герметичних прокладок. Такі радіатори можуть мати різну кількість секцій, яку за потреби можна збільшувати або зменшувати, що зумовлює велику популярність таких елементів системи опалення;
  • литими. Їхня конструкція передбачає використання декількох профілів, з’єднаних між собою методом зварювання. Такі радіатори є надміцними, проте їхня форма є незмінною та не передбачає будь-якої модернізації;
  • анодованими. При виготовленні таких радіаторів використовуються очищений до 98% сплав алюмінію, а поверхня окремих секцій покривається за допомогою анодного оксидування, яке дозволяє убезпечити радіатор від будь-якого окислення чи іржі та збільшує параметри можливого тиску в радіаторах до 200 атмосфер. Вартість процесу анодного оксидування є досить великою, що значно збільшує ціну таких виробів. 

Деякі з переваг радіаторів з алюмінієвих сплавів

Радіатори опалення, виготовлені з використанням сплавів на основі алюмінію відзначаються високою тепловіддачею та невеликою вагою (одна секція радіатора може важити всього лиш 1,0-1,5 кг), що дозволяє їх зручне перевезення до місця зберігання чи безпосередньо на об’єкт монтажу. Монтажні роботи по встановленню таких радіаторів не вимагають дорогих кріплень, а сам процес монтажу відбувається в короткі терміни.

Радіатори з алюмінієвих сплавів відрізняються невисокою інерційністю, що сприяє їхньому швидкому нагріванню та такому ж охолодженню (таким чином в опалювальному приміщенні можна легко регулювати оптимальний температурний режим впродовж доби).

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя