НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення в.о. мера Запоріжжя Куртєва на понад 9 мільйонів гривень

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення секретаря Запорізької міськради Куртєва на понад 9 мільйонів гривень

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення секретаря Запорізької міськради Куртєва на понад 9 мільйонів гривень — фото: t.me/kurtievofficial

Національне агентство з питань запобігання корупції провело моніторинг способу життя Анатолія Куртєва – секретаря Запорізької міськради, що виконує обов’язки міського голови – та виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення, що свідчить про його незаконне збагачення на понад 9 мільйонів гривень.

За інформацією НАЗК, у серпні минулого року під час обшуку квартири, яку Куртєв орендував спільно зі своїм помічником, детективи НАБУ виявили та вилучили майже 600 тисяч гривень, 230 тисяч доларів та 650 євро. Обшук проводився в рамках досудового розслідування з кримінального провадження, до якого, ймовірно, причетний секретар міськради.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У відповідь на запит НАЗК Куртєв заявив, що нічого не знає про вилучені кошти та квартиру. Проте агентство встановило, що він таки користувався житлом разом із своїм помічником. Факт користування ним зазначеною квартирою було підтверджено свідками та інформацією камер відеоспостереження.

Вилучені кошти не відповідають доходам, які отримували Куртєв та його помічник у законний спосіб. У виправленій декларації за 2020 рік Куртєв зазначив, що грошових активів немає, а відомості з Державного реєстру фізосіб – платників податків свідчать, що його доходи за 2021 та 2022 роки не дозволяли накопичити вилучену суму.

Помічник секретаря міськради, який також проживав у цій квартирі, повідомив, що вилучені під час обшуку кошти належать йому та його батькам. Проте НАЗК з’ясувало, що ні він, ні його батьки таких коштів у законний спосіб отримати не могли.

Таким чином, Куртєв придбав необґрунтовані активи у 9 мільйонів 31 тисячу гривень, що перевищує його законні доходи.

За результатами моніторингу способу життя НАЗК затвердило обґрунтований висновок щодо секретаря Запорізької міськради. Фахівці виявили ознаки корупційного кримінального правопорушення – незаконного збагачення. Висновок вони направили до НАБУ для здійснення досудового розслідування.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя