Найбільш доступні заходи профілактики від грипу та ГРВІ

Зима у більшості українців асоціюється з морозами та відлигами, снігопадами та ожеледицею. А ще взимку різко зростає кількість хронічних респіраторних захворювань та гострих інфекцій дихальних шляхів, що пов’язано зі зниженням температури повітря (науково доведено, що через зниження на 5 температури повітря, яке ми вдихаємо через носоглотку, гине до 50% клітин, які знищують віруси та бактерії). Саме тому, з настанням зими варто подбати про вжиття профілактичних заходів, які допоможуть уникнути грипу та респіраторних вірусних інфекцій та сприятимуть зміцненню природного імунітету. Найкращим захистом від вірусу є щеплення за допомогою дієвих вакцин, які забезпечують дієвий захист організму людини впродовж цілого року (про особливості щеплення від грипу та необхідності вакцинації від ковіду дізнайтеся тут – інформація на сайті LikiЄ є завжди актуальною).

Найбільш доступні заходи для профілактики грипу та ГРВІ

Здоров’я кожної людини в осінньо-зимовий період залежить в тому числі від стану імунної системи, яка оберігає організм від негативного впливу вірусів та хвороботворних бактерій. Водночас зміцнення імунітету можливе завдяки достатньо простим та доступним для всіх заходам на кшталт:

  • щоденного кількаразове миття рук, де зазвичай збирається найбільше бактерій. Впродовж дня руки людини контактують з різними видами поверхні – робочими чи учнівськими столами, поручнями тролейбуса чи метро, дверними ручками і т.п., до яких могли торкатись носії вірусу чи люди, хворі на легку форму грипу та залишити на них невидимі краплі, які передаються новому носієві. Миття рук повинно стати обов’язковою гігієнічною процедурою яку потрібно проводити після повернення додому та перед вживанням їжі, впродовж щонайменше 20 секунд, використовуючи мило та теплу воду;
  • щоденного провітрювання приміщення (спальні чи офісу) щонайменше двічі на день, яке забезпечить доступ кисню та зменшить кількість мікробів та бактерій; 
  • повноцінного восьмигодинного сну. Здоровий сон забезпечує належний відпочинок для організму, нормалізує тиск та відновлює сили.

Вітаміни та правильне харчування – запорука здоров’я

Запорукою відмінного здоров’я є належне харчування, яке повинно забезпечувати організм відповідними запасами енергії. Взимку не варто пропускати ситний сніданок перед виходом на морозну вулицю, під час обіду обов’язковим у меню є перші (неодмінно гарячі) страви, помірно приправлені спеціями. Додасть сили організму перекус з кураги, чорносливу чи фініків, а достатній об’єм напоїв сприятиме виведенню шлаків та шкідливих токсинів (для пиття варто використовувати звичайну негазовану воду або різні види чаїв – з цвіту липи, ягід шипшини, листочків м’яти з додаванням меду чи шматочків імбиру.

В зимовий період організму не вистачає певних вітамінів, які містяться в нежирному м’ясі, червоній рибі, печінці. Багатий на вітаміни мед, окрім того вітаміни за доступними цінами можна замовити в режимі 24/7 та придбати на сайті https://likie.ua/ в будь-якій аптеці міста та України.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя