МАГАТЕ повідомило про «численні вибухи» поблизу Запорізької АЕС

МАГАТЕ повідомило про "численні вибухи" поблизу Запорізької АЕС.

МАГАТЕ повідомило про "численні вибухи" поблизу Запорізької АЕС. Фото: t.me/znppatom

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на тимчасово окупованій російськими військами Запорізій АЕС, зафіксували «численні вибухи» протягом останнього тижня.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що сучасні обставини вказують на можливе посилення військової активності в регіоні, що «може становити потенційну загрозу ядерній безпеці об’єкта».

За даними експертів МАГАТЕ, вибухи чули на певній відстані від Запорізької АЕС. З 2-го вересня протягом трьох днів було зафіксовано приблизно два десятки вибухів, а в подальші дні — кілька.

За словами Гроссі, сама станція не постраждала.

Експертам МАГАТЕ досі не надали доступу на дахи деяких енергоблоків атомної електростанції, як зазначено в публікації. У липні президент України Володимир Зеленський, посилаючись на українську розвідку, стверджував, що Росія розмістила вибухівку на дахах декількох енергоблоків. Росія заперечила ці обвинувачення.

В середині серпня голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко спростував повідомлення в ЗМІ про ймовірність терористичної атаки, яку, за ствердженнями, планували російські військові на Запорізькій атомній електростанції.

Варто зазначити, що російські війська окупували Енергодар та Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

Раніше ми також писали, що експерт сказав, що підрив Запорізької АЕС не призведе до катастрофи. Більш детально про це можете прочитати тут.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя