Лабораторна діагностика цукрового діабету

Цукровий діабет — це ендокринне захворювання, яке може виникнути у будь-якому віці. Через його велику поширеність велика увага має приділятися ранній діагностиці для своєчасного початку терапії.

Основа діагностики діабету будь-якого типу — це лабораторні дослідження. Так, один із найважливіших показників — це глюкоза аналіз на вміст якої здається під час будь-якого профілактичного огляду. Лабораторія «Ескулаб» надає своїм клієнтам можливість здати експрес-тест за 15 хвилин у комфортних умовах.

Особливості діагностики діабету

Рівень глюкозі необхідно визначити, оскільки за цукрового діабету виникає недостатність інсуліну чи інсулінорезистентність, внаслідок чого рівень цукру у крові підвищується. Кров для цього дослідження необхідна капілярна, тому його проведення займає так мало часу.

Також лабораторна діагностика цієї хвороби включає:

  1. Визначення глікозильованого гемоглобіну. Цей тест показує, як довго спостерігається збільшена концентрація глюкози, оскільки ця фракція зберігається у крові протягом трьох місяців після епізоду гіперглікемії.
  2. Глюкозотолерантний тест. Можна визначити, через який час після вживання великої кількості глюкози її рівень у крові нормалізується. За порушення толерантності час збільшується.
  3. Аналіз на вміст С-пептиду та інсуліну. Дозволяє виявити ознаки запалення у підшлунковій залозі та зниження продукування нею гормону.
  4. Тест на рівень кетонів у сечі. За діабету порушується метаболізм глюкози, тому запускається процес ліполізу — альтернативного шляху отримання енергії, через що утворюється багато кетонових тіл.

Цей набір аналізів лікар може призначити, якщо результат рутинного дослідження рівня глюкози свідчить про гіперглікемію.

Підготовка до проведення діагностики

Щоб визначити рівень цукру в крові, необхідно здати аналіз вранці натщесерце, інакше результати не будуть достовірними. Попередньо не вживайте жирне, солоне, смажене. Обов’язково повідомте спеціаліста про всі ліки, які ви приймаєте систематично або прийняли перед дослідженням, оскільки вони можуть змінювати концентрацію глюкози та спотворювати кінцевий результат.

Також перед проведенням тесту необхідно максимально зменшити кількість стресу та фізичних навантажень, оскільки вони призводять до посилення глікогенолізу.

Глюкозотолерантний тест також проводиться натще, проте в лабораторії потрібно випити спеціальну суміш.

Коли варто здати аналізи

Рекомендується проходити обстеження щонайменше раз на рік, щоб виявити патологічні зміни на ранніх стадіях. Також зверніться до фахівця, якщо є:

  • різка втрата ваги;
  • постійна спрага;
  • збільшення діурезу та часті позиви до сечовипускання;
  • підвищений апетит.

Ці ознаки можуть бути симптомами цукрового діабету. Обов’язково проходьте періодичні огляди, якщо є хронічний стрес або зайва вага.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя