Карта бойових дій в Україні 2 вересня

Мапа бойових дій в Україні 2 вересня.

Мапа бойових дій в Україні 2 вересня. Фото: Getty Images/Anton Petrus

Сьогодні, 2 вересня, в Україні розпочалася 556-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 2 вересня.

Начальник Головної військової розвідки України (ГУР) Кирило Буданов повідомив, що російські військові розгорнули елементи новоствореної «резервної армії» (25-ї), щоб дати можливість частинам, які зараз перебувають на передовій у Луганській області, передислокуватися для захисту від українського контрнаступу в Луганській області. Буданов заявив 31 серпня, що російські військові перекинули на Куп’янському напрямку частини новоствореної 25-ї загальновійськової армії (як повідомляється, сформованої у складі Східного військового округу) для заміни частин 41-ї загальновійськової армії (ЦВО), і що ці частини 41-ї загальновійськової армії розпочали «повільну» передислокацію до невказаного району на півдні України.

Підрозділи 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади 41-ї САА та 90-ї танкової дивізії брали участь у невдалій російській наступальній операції взимку 2023 року в Луганській області і досі продовжують обмежену наступальну діяльність на рубежі Сватово-Кременна. Ці підрозділи, мабуть, деградували і діють без ротації лише на рівні бригад і полків, як і багато передових російських підрозділів по всьому театру військових дій. Раніше ISW підрахувала, що відсутність оперативних резервів змусить російське командування проводити подальші горизонтальні передислокації та приймати важкі рішення про те, яким ділянкам фронту надати пріоритет. Російське військове командування, судячи з усього, перекинуло на Луганщину елементи нещодавно сформованої і, ймовірно, низькоякісної або недостатньо укомплектованої 25-ї армії, щоб звільнити відносно ефективніші підрозділи 41-ї армії для півдня України. Буданов додав, що підрозділи 25-ї армії вже беруть участь у бойових діях у Луганській області.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 1 вересня продовжили обмежені наступальні операції на лінії Куп’янськ, Сватове, Кремінна, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Новоселівського (15 км на північний захід від Сватового) та Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватового). Прес-секретар Західного угруповання військ Росії Ярослав Якимкін заявив 1 вересня, що російські війська продовжили наступальні дії на Куп’янському напрямі та захопили невстановлений український опорний пункт. У Міноборони Росії заявили, що у період з 25 серпня по 1 вересня підрозділи Західного угруповання військ Росії захопили кілька невстановлених українських опорних пунктів та ключових висот на Куп’янському напрямку. Російські джерела заявили 1 вересня, що російські війська продовжували добиватися невстановлених успіхів у районі Сіньківки (9 км на північний схід від Куп’янська), Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська) та Ольшани (14 км на північний схід від Куп’янська), хоча ISW не виявила візуального підтвердження цих тверджень. Відомий російський блогер заявив, що на куп’янському напрямі тривають лише позиційні бої. Інший російський блогер заявив, що російські сили провели штурм біля Білогорівки (12 км на південь від Кремінної), але не уточнив, чим він закінчився.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

1 вересня українські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута і трохи просунулися на південь від Бахмута. Геолоковані кадри, опубліковані 1 вересня, показують, що українські сили трохи просунулися на північний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжили наступальні дії на південь від Бахмута. Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що за останній тиждень українські сили неодноразово безуспішно атакували райони Кліщіївка та Малинівка (24 км на північний захід від Бахмута). Відомий російський блогер заявив, що українські сили продовжують спроби захопити Кліщіївку. Інший російський блогер опублікував кадри, на яких нібито видно, як підрозділи російської 200 мотострілецької бригади (14-й армійський корпус Північного флоту) відбивають атаки українських військ на Бахмутському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

1 вересня російські війська продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Генштаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Північного (6 км на захід від Авдіївки), Красногорівки (безпосередньо на захід від міста Донецьк), Мар’їнки (безпосередньо на захід від міста Донецьк) та Новомихайлівки (10 км на південний захід) на захід від міста Донецьк). Російський блогер заявив 31 липня, що російські та українські війська зіткнулися у перестрілці біля Невельського (безпосередньо на захід від Донецька), а також заявив, що російські війська закріпилися у районі шахти Трудівська біля Мар’їнки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що українські війська продовжили наступальні операції у районі кордону Донецької-Запорізької областей, але не просунулися 1 вересня. Офіційний представник Східного угруповання військ Росії Олег Чехов заявив, що російські війська відбили атаку українських військ у напрямку Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки). Інші російські джерела стверджували, що невеликі українські групи атакували у напрямку Старомлинівки (14 км на південь від Великої Новосілки) та що українські сили проводять наступальні операції в районі Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки). Командир російського батальйону «Схід» Олександр Ходаковський висловив розчарування недостатністю російського контрбатарейного вогню в районі Урожайне (9 км на південь від Великої Новосілки) та на лінії Новомайорське-Новодонецьке-Керменчик (12-18 км на південний схід від Великої Новоселки), що російській артилерії для завдання удару по українських позиціях у цьому районі потрібно кілька днів, тоді як українські сили не зазнають таких обмежень. Ходаковський заявив, що російські сили, що обороняються в цьому районі, зазнають найсильнішого фізичного та психологічного стресу, і попередив, що цей стрес вплине на обороноздатність російських сил у цьому районі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили продовжили наступальні операції на заході Запорізької області та, як повідомляється, 1 вересня просунулися вперед. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили досягли невстановленого успіху на напрямі Новоданилівка-Новопокропівка (5–13 км на південь від Оріхова). Російські джерела стверджували, що українські сили атакували район Вербове (18 км на південний схід від Оріхова) у ніч із 31 серпня на 1 вересня та 1 вересня, але російські сили відбили атаки. Один російський блогер охарактеризував українські сили, які атакували під Вербовим, як невеликі групи по 15 осіб без підтримки бронетехніки. Російські джерела також стверджували, що російські війська відбили атаку українців біля Роботіно (10 км на південь від Оріхова), а деякі стверджували, що російські війська все ще зберігають позиції у південному Роботіно.

У Генштабі України повідомили, що російські війська 1 вересня провели безуспішну операцію у районі Вербового на заході Запорізької області.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомлення про спроби Міністерства оборони Росії піддати цензурі частину російських блогерів, які скаржаться на поводження з російською окремою 205 мотострілецькою бригадою (49-а загальновійськова армія, Південний військовий округ) у Херсонській області, ймовірно, вплинуть на дискурс про бригаду. Російський блогер заявив 1 вересня, що отримав інформацію про конфлікт усередині російської 205-ї бригади від інших блогерів, російського персоналу в цьому районі та інших невказаних джерел, які не можуть публікувати таку інформацію самі, вказуючи на те, що деякі голоси, ймовірно, навмисно піддають самоцензурі зі страху відплати. Деякі блогери заявили, що відмовляються зберігати мовчання після повідомлень про те, що невказані особи у російському військовому командуванні закликали до затримання блогерів 31 серпня, але при цьому здебільшого зберігають неясність своїх скарг. Військовий блогер заявив, що ситуацією починають цікавитися якісь «дуже шановані люди» та «політичні кола», вказуючи на те, що ці блогери можуть побоюватися конкретних репресій з боку цих осіб.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя