Держдеп США про безпілотники на Запорізькій АЕС: Росія грає в дуже небезпечну гру | Новини Запоріжжя

Сполучені Штати стежать за ситуацією на Запорізькій атомній електростанції, де напередодні були зафіксовані падіння безпілотників, а також вкотре закликають Росію передати управління ЗАЕС Україні.

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

«Ми ознайомлені з повідомленнями про атаку БПЛА по Запорізькій АЕС. Ми продовжуємо спостерігати за умовами на станції, в тому числі за офіційним звітуванням МАГАТЕ, яке, на щастя, зазначило, що пошкодження в результаті удару БПЛА не поставили під загрозу ядерну безпеку», — сказав Міллер.

Він закликав РФ вивести свій військовий і цивільний персонал з АЕС, повернути повний контроль над електростанцією Україні та утримуватися від будь-яких дій, які можуть призвести до ядерного інциденту на АЕС.

«Росія грає в дуже небезпечну гру, захопивши українську атомну електростанцію, яка є найбільшою в Європі», — зазначив представник Держдепартаменту США.

У Державної інспекції ядерного регулювання України заявили, що за всі події на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції несе відповідальність Російська Федерація. У відомстві нагадали, що окупанти перетворили промисловий майданчик ЗАЕС на військову базу, та закликали вивести весь військовий персонал з ЗАЕС.

Нагадаємо, на ЗАЕС 7 квітня лунали вибухи. У МАГАТЕ заявили про три влучання в захисну оболонку реактора.

Представник Головного управління розвідки МОУ Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

СБУ затримала інженерів-проектувальників, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до «Росатома», — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя