Чи будуть у Запоріжжі масові заходи на Водохреща

За добу окупанти обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області.

За добу окупанти обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області. Ілюстративне фото: vokrugsveta.ua

Вже у цю суботу, 6 січня (замість 19 січня), в Україні будуть відзначати Хрещення Господнє. Одна з головних традицій – купання в прорубі. Однак, повномасштабна російська військова агресія вносить корективи в усталені звичаї святкування Водохреща. 

Як повідомили у Запорізькій ОВА, в умовах воєнного стану заборонено проведення масових зібрань, тож цьогоріч вірянам доведеться відмовитись від обряду занурення, а церквам переглянути усталений формат заходів з освячення води.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У зв’язку з наявністю потенційних загроз, які несуть дії військ РФ, на Водохреща на Дніпрі та інших водних об’єктах не функціонуватимуть спеціальні локації для занурення, правоохоронці та рятівники не здійснюватимуть там чергування. 

Тож відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді, спровоковані порушенням обмежень, введених режимом воєнного стану, лежатиме виключно на порушниках.

Закликаємо жителів Запорізької області у святкові дні поставитись відповідально до свого життя та безпеки своїх близьких.

Якщо ви вирішили здійснити обряд, то рятувальники радять дотримуватись наступних правил безпеки:

  • Купатися можна лише в спеціально обладнаних для цього ополонках;
  • Перед купанням слід розігріти тіло;
  • До ополонки підходьте у зручному взутті, щоб запобігти втраті чутливості ніг. Ідучи в проруб, пам’ятайте, що доріжка може бути слизькою – йдіть повільно та уважно;
  • При зануренні не мочіть голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Також не стрибайте у воду, тому що це може призвести до шоку від холоду;
  • Коли заходите у воду, намагайтеся швидко дістатись потрібної вам глибини, але не плавайте;
  • Не перебувайте в ополонці більше однієї хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
  • Якщо з вами дитина, стежте за нею уважно під час занурення в ополонку;
  • При виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте для цього сухий рушник;
  • Після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;
  • Щоб зміцнити імунітет та уникнути переохолодження, випийте гарячий чай із попередньо підготовленого термоса;
  • У жодному разі не пийте алкоголь.

Купання в прорубі «не змиває гріхи»

У 2021 році у Православній церкві України повідомляли, що традиція купання в ополонці на Хрещення не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословення чи духовного очищення. У ПЦУ зазначили, що жодного церковного розпорядження в Українській Церкві для занурення у зимову воду немає і ніколи не було.

У Євангеліє говориться, що під час занурення у води Йордану Спаситель освятив їх і благословив таїнство Хрещення як необхідну умову для спасіння. Він був безгрішний і увійшов у воду, щоб узяти на себе гріхи людства і дати людям можливість урятуватися.

У ПЦУ запитують, як грішні люди можуть «наслідувати» Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах і з якою метою і як саме «наслідують»? У церкві кажуть, що люди оголюють напоказ власне тіло, «підігріваються» спиртними напоями, не стримуються в лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду.

Крім того, у церкві не розуміють, чому «обов’язково треба» поринути тричі і перехреститися перед зануренням. Водночас вода в річці Йордан у цей час досягає 12-16 градусів тепла, тому вона не така крижана.

Додамо, що Хрещення більше не відзначатимуть 19 січня. Тепер свято Хрещення Господнє 2024 року ми відзначатимемо на 13 днів раніше, ніж раніше, тобто 6 січня. 2024 року цей день випаде на суботу. Дата урочистості змінилася через переход ПЦУ на новоюліанський календар.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя