Гречка / © Pexels
Росія активно збільшує свої стратегічні запаси гречки, продовжуючи радянську традицію. Втім, мова йде не лише про продовольчу безпеку — цю культуру вважають однією з небагатьох, здатних витримати наслідки ядерної війни. Повідомляє ТСН.
Про це в коментарі УНІАН розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
За його словами, ще у 1970-х роках у СРСР під контролем КДБ проводилися секретні експерименти, аби з’ясувати, які продукти залишаються безпечними після радіаційного забруднення.
«Наукові дослідження показали, що гречка — фактично єдина культура, яка швидко відновлюється після мутацій, не накопичує радіонукліди і залишається придатною до споживання», — пояснив Громовий.
Саме тому, зазначив експерт, Росія й досі підтримує великі резерви гречки — навіть у зоні вічної мерзлоти на Таймирі.
Крім того, за останнє десятиліття РФ фактично стала монополістом світового ринку гречки, витіснивши з нього Україну та Китай.
«До 2016 року було три основні країни-експортери: Росія, Китай і Україна. Перші дві вирощували понад мільйон тонн крупи, а ми — близько 300 тисяч тонн у 2014–2015 роках. Агресивною демпінговою політикою РФ спочатку вибила нас, а потім — і Китай», — додав Громовий.
Нині Китай із експортера перетворився на імпортозалежного від Москви, а Україна щорічно експортує лише близько 5 тисяч тонн гречки. Загалом цю культуру вирощують у 24 країнах світу.