Науково доведено: додавання оливкової олії до капусти кейл робить її значно кориснішою

Научно доказано: добавление оливкового масла к капусте кейл делает ее значительно полезнее

Чем полезно добавлять оливковое масло к капусте кейл (фото: Freepik)

Додавання оливкової олії до капусти кейл (кучерявої капусти) не лише покращує смакові якості страви, але й значно підвищує її поживну цінність. Корисні жири допомагають організму ефективніше засвоювати жиророзчинні вітаміни, що містяться у листовій зелені, а також пом'якшують її текстуру, сприяючи кращому травленню.

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health, ці висновки підтверджені науковими дослідженнями.

Чому поєднання олії та кейла є необхідним

Капуста кейл часто визнається "суперфудом" завдяки високій концентрації важливих мікроелементів, зокрема вітамінів A, C та K. Однак для максимального використання цих переваг організму потрібен жир.

Дослідження, опубліковане у журналі Food Nutrition, підтвердило, що вживання кейла з оливковою олією допомагає значно покращити засвоєння поживних речовин з листової зелені. Це особливо стосується:

  • Каротиноїдів: Це потужні антиоксиданти, які здатні захищати організм від оксидативного стресу та дії вільних радикалів.
  • Жиророзчинних вітамінів: Вітаміни A, D, E та K.

Ключові поживні речовини в кейлі є жиророзчинними. Це означає, що вони погано засвоюються в шлунково-кишковому тракті (водне середовище), коли кейл вживається без додаткового жиру.

Як жири сприяють засвоєнню

Простий спосіб максимізувати користь — поєднувати кейл із соусом або заправкою на основі олії. Коли оливкова олія розщеплюється в кишечнику, вона формує структури, які допомагають розчиняти та транспортувати каротиноїди через слизову оболонку кишечника, тим самим значно посилюючи їхнє всмоктування.

Рекомендована кількість олії

Для отримання максимальної користі зазвичай достатньо однієї-двох столових ложок олії.

"Спробуйте розім'яти кілька жмень капусти кейл із цією кількістю оливкової олії. Цей метод допомагає розщепити волокна капусти кейл, що робить її легшою для травлення та смачнішою", — радять експерти.

В цілому, переважна більшість жиророзчинних поживних речовин засвоюється краще, якщо їх поєднувати з невеликою кількістю харчових жирів. Це правило стосується не лише кейла, а й інших продуктів. Наприклад, лікопін — жиророзчинний антиоксидант, що міститься у помідорах та червоному болгарському перці, також стає більш біодоступним у поєднанні з оливковою олією.

 

 

Джерело

Новини Запоріжжя