
Чем полезно добавлять оливковое масло к капусте кейл (фото: Freepik)
Додавання оливкової олії до капусти кейл (кучерявої капусти) не лише покращує смакові якості страви, але й значно підвищує її поживну цінність. Корисні жири допомагають організму ефективніше засвоювати жиророзчинні вітаміни, що містяться у листовій зелені, а також пом'якшують її текстуру, сприяючи кращому травленню.
Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health, ці висновки підтверджені науковими дослідженнями.
Чому поєднання олії та кейла є необхідним
Капуста кейл часто визнається "суперфудом" завдяки високій концентрації важливих мікроелементів, зокрема вітамінів A, C та K. Однак для максимального використання цих переваг організму потрібен жир.
Дослідження, опубліковане у журналі Food Nutrition, підтвердило, що вживання кейла з оливковою олією допомагає значно покращити засвоєння поживних речовин з листової зелені. Це особливо стосується:
- Каротиноїдів: Це потужні антиоксиданти, які здатні захищати організм від оксидативного стресу та дії вільних радикалів.
- Жиророзчинних вітамінів: Вітаміни A, D, E та K.
Ключові поживні речовини в кейлі є жиророзчинними. Це означає, що вони погано засвоюються в шлунково-кишковому тракті (водне середовище), коли кейл вживається без додаткового жиру.
Як жири сприяють засвоєнню
Простий спосіб максимізувати користь — поєднувати кейл із соусом або заправкою на основі олії. Коли оливкова олія розщеплюється в кишечнику, вона формує структури, які допомагають розчиняти та транспортувати каротиноїди через слизову оболонку кишечника, тим самим значно посилюючи їхнє всмоктування.
Рекомендована кількість олії
Для отримання максимальної користі зазвичай достатньо однієї-двох столових ложок олії.
"Спробуйте розім'яти кілька жмень капусти кейл із цією кількістю оливкової олії. Цей метод допомагає розщепити волокна капусти кейл, що робить її легшою для травлення та смачнішою", — радять експерти.
В цілому, переважна більшість жиророзчинних поживних речовин засвоюється краще, якщо їх поєднувати з невеликою кількістю харчових жирів. Це правило стосується не лише кейла, а й інших продуктів. Наприклад, лікопін — жиророзчинний антиоксидант, що міститься у помідорах та червоному болгарському перці, також стає більш біодоступним у поєднанні з оливковою олією.
