Який хліб найкорисніший / © www.freepik.com/free-photo
Який хліб найкорисніший для щоденного вживання
За висновками експертів з Гарвардської школи охорони здоров’я, хліб із пророщеного зерна, іноді його ще називають «живим» хлібом, є найкориснішим. Він виготовляється не з борошна, а з меленого пророщеного зерна пшениці, жита чи ячменю. Такий хліб має:
- більше клітковини й білка;
- нижчий глікемічний індекс, що вкрай корисно для контролю рівня цукру в крові;
- високу концентрацію вітамінів групи B, мінералів та антиоксидантів;
- краще засвоюється шлунково-кишковим трактом.
Чому варто їсти саме пророщений хліб
- Покращує травлення. Завдяки високому вмісту ферментів і клітковини такий хліб стимулює здорову мікрофлору кишківника.
- Стабілізує рівень цукру в крові. Через низький глікемічний індекс цей продукт підходить навіть людям із предіабетом та інсулінорезистентністю.
- Знижує холестерин. Регулярне вживання живого хліба допомагає зменшити «поганий» холестерин у крові.
- Довге насичення. Такий хліб справді насичує, а не викликає різкі стрибки апетиту, як це буває з білим хлібом.
Який хліб не варто їсти
- Білий хліб із борошна вищого ґатунку майже не містить корисних речовин і швидко підвищує рівень цукру в крові.
- Хліб із додаванням цукру, маргарину, консервантів може провокувати запалення, зайву вагу та порушення обміну речовин.
- Хліб із карамелізованою скоринкою часто містить акриламід — шкідливу речовину, яка утворюється під час надмірного запікання.