Фото: Які 5 овочів можуть допомогти гіпертонікам (Pixabay)
Чи знали ви, що деякі овочі можуть допомогти знизити високий артеріальний тиск, якщо вживати їх регулярно?
РБК-Україна пропонує ознайомитися з п’ятьма корисними овочами, які є справжніми «супергероями» у підтриманні нормального тиску та можуть стати смачною й корисною альтернативою буряку.
Шпинат
Ця листова зелень – справжнє джерело харчових нітратів, не поступаючись буряку. Шпинат легко додати до щоденного раціону: в смузі, омлети, салати чи як легкий гарнір. Його ніжний смак і універсальність роблять шпинат одним з найпростіших способів збільшити споживання нітратів.
Крім того, шпинат багатий на калій, який допомагає врівноважувати рівень натрію в організмі, а магній у його складі сприяє розслабленню судин.
Рукола
Трішки гіркувата листова зелень, яка також є чудовим джерелом нітратів. Руколу можна додавати до салатів, сендвічів чи пасти. Її пікантний смак надасть стравам вишуканості, а організм отримає корисні нітрати, що перетворюються на оксид азоту та допомагають розширювати судини.
Так само, як і шпинат, рукола містить калій та антиоксиданти, які підтримують здоров’я серцево-судинної системи.
Селера
Селера не лише освіжає та додає хрусткості стравам, але й є чудовим джерелом нітратів. Також вона містить фталідні сполуки, які, згідно з дослідженнями, можуть розслаблювати гладку мускулатуру артерій, сприяючи їх розширенню й зниженню тиску.
Селера багата клітковиною та водою, що допомагає контролювати вагу – ще один важливий фактор у боротьбі з гіпертонією. Її можна їсти сирою, додавати в супи, тушковані страви або готувати свіжі соки.
Фенхель
Фенхель із легким анісовим присмаком не лише додає оригінальності стравам, але й є цінним джерелом нітратів. Він також багатий на калій, який допомагає врівноважувати дію натрію й підтримувати здоровий водно-сольовий баланс, що критично важливо для регуляції тиску.
Фенхель можна вживати сирим у салатах, запікати, тушкувати або додавати до рибних страв.
Капуста кейл
Кейл, або кучерява капуста, давно вважається суперфудом завдяки своєму надзвичайно корисному складу. Вона містить значну кількість харчових нітратів, що робить її ефективною для зниження артеріального тиску. Кейл також багатий на вітаміни C, K, A, а також на калій і магній – мінерали, важливі для здоров’я серця й судин.
Додавайте кейл у смузі, салати, готуйте з нього чипси чи використовуйте як інгредієнт для супів.
Як це працює?
Принцип дії цих овочів такий самий, як у буряка: вони містять багато харчових нітратів. Коли ми їх вживаємо, бактерії ротової порожнини перетворюють нітрати на нітрити, а ті вже в крові трансформуються в оксид азоту (NO), який розширює судини та сприяє зниженню артеріального тиску.