Які суперфуди додати до свого раціону

Кожен, хто веде здоровий спосіб життя, знайомий з поняттям superfood, адже важливу роль у цій справі відіграє правильне та збалансоване харчування. Навіть при досить різноманітному раціоні не завжди вдається отримати всі необхідні вітаміни та мінерали, тому багато людей починають вживати суперфуди. До цієї категорії належать продукти виключно рослинного походження, багаті на амінокислоти, клітковину, мікро- та макроелементи.

Звісно ми звикли відносити до суперфудів екзотичне насіння, горіхи, фрукти та ягоди. Але насправді деякі з них ростуть і в нашому кліматі, найбільш корисними з яких вважаються:

  • Обліпиха. Ця ягода – справжня знахідка. Вона багата різноманітними вітамінами та мінералами, які позитивно впливають на весь організм. В осінньо-зимовий період обліпиху часто рекомендують до вживання у якості профілактики авітамінозу та різних хвороб. Вона покращує настрій, позитивно впливає на нервову систему, стимулює обмін речовин. Крім того, її використовують при лікуванні простудних захворювань та запальних процесів.
  • Лохина – смачна ягода темно-синього кольору. У ній міститься багато антиоксидантів та амінокислот, вітамінів та мінералів. Вона уповільнює процес старіння клітин, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, має протизапальні та протимікробні властивості. Лохина також застосовується у дієтології та допомагає знизити вагу.
  • Насіння коноплі. У цьому суперфуді міститься 20 незамінних амінокислот, жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, а також різні вітаміни та мінерали. Його часто використовують для зміцнення імунітету, поліпшення роботи серцево-судинної системи, при анемії та для профілактики виникнення онкологічних захворювань. Насіння конопель також знайшли своє застосування у дієтології. З’ївши цей продукт, людина відчуває насичення, що допомагає у боротьбі із зайвою вагою. Насіння канабісу часто додають у салати, йогурти або каші. До того ж в магазинах можна знайти конопляну олію, яка має ті ж корисні властивості.
  • Гречка. Так, звична для нас крупа, теж вважається суперфудом. До її складу входить велика кількість заліза, фосфору, йоду, а також цілий набір вітамінів та 18 амінокислот. Вона дуже корисна для шлунково-кишкового тракту, допомагає схуднути, знизити рівень холестерину і цукру в крові.
  • Ягоди шипшини багаті на різноманітні жирні кислоти, вітаміни, особливо вітамін С, макро- та мікроелементи. Цей суперфуд покращує травлення, позитивно впливає на серцево-судинну систему, уповільнює процес старіння організму, підвищує стійкість імунітету до інфекційних хвороб, нормалізує рівень холестерину та цукру крові. З шипшини часто роблять настоянки, чаї, солодощі чи варення.

Тож, якщо Ви хочете випробувати на собі цілющу дію суперфудів, варто враховувати, що деякі з них можна легко знайти у звичайному магазині або на ринку. Не обов’язково замовляти екзотичні водорості, насіння чи горіхи з далеких країн, додавши корисні продукти зі списку вище до раціону, Ви зможете не лише покращити своє самопочуття, але й забезпечити організм різними незамінними амінокислотами, вітамінами та мінералами.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя