«Зимою були в будинках без вікон й дверей»: де утримують полонених на тимчасово окупованих територіях Запорізької області | Новини Запоріжжя

На сьогодні у російському полоні перебуває 231 мешканець тимчасово окупованої частини Запорізької області. По це повідомила координаторка напряму документування Медійної ініціативи за права людини Анастасія Пантелєєва «Новинам Приазов’я». За її даними ще 100 людей, які були в полоні, ворог відпустив.

Після окупації Мелітополя, Енергодару, Кам’янки-Дніпровської, Токмаку, Бердянську, Дніпрорудному російські військові захоплювали поліцейські відділки. У підвалах цих приміщень, а також захопленої Бердянської виправної колонії, ворог тримає цивільних полонених.

«Там погані умови, нам відомі випадки, коли про людей просто забували. Місяцями їхні камери не відкривали, двері навіть заростали пліснявою і павутинням», – каже Анастасія.

Минулої зими російські військові змушували цивільних заручників у Запорізькій області рити окопи й будувати бліндажі для них. За словами Анастасії Пантелєєвої, з місць утримання їх везли в населені пункти, які, на думку РФ під час контрнаступу ЗСУ могли стати передовою.

«Змушували полонених довбати цей промерзлий ґрунт з ранку і до ночі. Утримували їх в захоплених будинках мешканців цих прифронтових населених пунктів без жодних умов. Відомі випадки, де саме під час такої рабської праці утримували людей в будинках без вікон, без дверей в зимову дуже холодну погоду, де вони спали на матрацах зі щурами.Ніхто там особливо їх не годував. Доля деяких з цих груп досі залишається невідомою», – зазначила Пантелєєва.

Також російські загарбники утримують цивільних полонених в місцях позбавлення волі на окупованій території Херсонщини, у Криму, у Ростові, у московському «Лефортово» і у Курському СІЗО. Втім дізнатися інформацію про місце знаходження цивільних полонених дуже складно. На думку Анастасії Пантелєєвої, до процесу звільнення цивільних заручників потрібно залучати треті країни.

«У ФСБ погрожували вбити сина»: ворог влаштував судилище над 22-річним мешканцем Бердянська, якого здав тренер.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя