Загарбник вже пів року не віддають тіла вбитих у Бердянську підлітків | Новини Запоріжжя

24 червня у тимчасово окупованому Бердянську були вбиті Тигран Оганнісян та Микита Ханганова. Окупаційна влада й досі не передала тіла підлітків, щоб рідні могли їх поховати.

Про це повідомила Вікторія Галіціна, начальниця Бердянської міської військової адміністрації «Суспільному».

Українська влада на державному рівні намагалася повернути тіла хлопців, однак наразі всі спроби марні. Були звернення і до Тетяни Москалькової, уповноваженої з прав людини РФ.

«За наявною у нас інформацією, намагались долучити Міжнародний комітет Червоного Хреста, однак також вирішити проблему не вдалось», — сказала Галіціна.

На думку адвокат родини Тиграна Оганнісяна, тіла хлопців не віддають, певно, щоб приховати злочин. Як зазначає Андрій Яковлєв, якщо аналізувати фото та відео, зняті з близької відстані й опубліковані в російських пропагандистські ЗМІ, то видно що поранення хлопців були несумісні з життям.

«Не видно слідів затримання, бо коли затримують, не роблять в серце декілька пострілів, мозок…. Це говорить, що це не було затримання, а було щось інше. Тому тіла і не віддають, щоб не пішло розслідування далі», — каже адвокат Яковлєв.

Де зараз знаходяться тіла Тиграна та Микити невідомо. Свідоцтва про смерті хлопців загарбники також не видали. Невідомо і якої остаточної версії загибелі хлопців дотримуються окупанти, бо їх було кілька: ліквідація диверсантів, самогубство.  

В Україні правоохоронці порушили справу за ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Та наразі вона не просувається.

«Нам не вистачає доказів, щоб довести вбивство, позасудову страту, вчинення воєнного злочину. Ми не можемо їх верифікувати, бо ми бачимо все лише з пропагандистського відео. Ми ж там безпосередньо не були. Хотілося б зібрати більше доказів та зрозуміти, що сталося перед цим», — каже Андрій Яковлєв.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», в тимчасово окупованому Бердянську окупанти вбили двох підлітків. Дмитро Лубинець уповноважений Верховної Ради України з прав людини, повідомив, що за їх даними відбулася позасудова страта двох українських підлітків.

За даними «Медіа ініціативи за права людини», Тигран та Микита були вбиті пострілами снайпера.

У мережі з’явилося, попередньо, останнє відео на якому 16-річний Тигран прощається. За пів години до трагедії мама Тиграна розмовляла із сином телефоном.

Батьки Тиграна, спробували приїхати за ним із Німеччини та вивезти з окупованої території. Але у Таганрозі всю родину підлітка заарештували.

Депутати Європейського парламенту підтримали резолюцію щодо тортур та кримінального переслідування Тиграна Оганісянна та Микиту Ханганова з Бердянська. У резолюції також вимагають,  щоб Росія припинила кримінальний процес проти дітей та дозволить їм виїхати та підконтрольну Україні територію або до третіх країн, де їм буде безпечно.

Вони також закликали Міжнародний комітет Червоного Хреста сприяти безпечному переміщенню школярів.

29 червня мало відбутися прощання з Тиграном та Микитою, яких вбили російські загарбники, але його скасували. Морг, де були тіла підлітків, був під посиленою охороною.

Окупанти затримали трьох дітей у Запорізькій області: їх звинувачують у організації терактів.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя