За тиждень 30 співробітників Запорізької АЕС виїхали з окупації через тиск загарбників | Новини Запоріжжя

Російські загарбники посилюють тиск на співробітників Запорізької атомної електростанції. Нещодавно окупанти заявили, що хочуть перевести з «холодної» в стан «гарячої зупинки» енергоблок №4. Оскільки це створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки, український персонал станції відмовляється виконувати злочинний наказ нелегітимного керівництва станції.

Про це повідомляють у Державному підприємстві «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Призначений окупаційною владою псевдогенеральний директор тимчасово окупованої Запорізької АЕС Юрій Черничук умовляє українських атомників запустити енергоблок №4. Персонал станції категорично відмовляється виконувати злочинний наказ.

«Протягом останнього тижня через постійний фізичний та психологічний тиск окупантів близько 30 осіб ліцензованого персоналу ЗАЕС залишили Енергодар. Їм вдалося виїхати на підконтрольну уряду України територію», — кажуть у «Енергоатомі».

Призначений окупантами генеральний директор намагається врятувати ситуацію і хоче долучити до роботи українських працівників, яким було заблоковано доступ на станцію через їхню відмову підписувати контракт із «Росатомом».

В «Енергоатомі» також зазначають, що оперативний персонал, який завезли з Росії, є абсолютно некомпетентним і не має відповідного досвіду.

У «Центрі національного спротиву» уточнюють, що російська окупаційна влада завезла на станцію працівників «Росенергоатому».

«За неповними даними, йдеться про працівників АЕС, розташованих у європейській частині рф. Зокрема, це можуть бути фахівці з балаковської, калінінської, курської, нововоронезької, ростовської і смоленської атомних електростанцій», — пишуть у «Центрі національного спротиву».

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», окупанти готують чергову провокацію на Запорізькій АЕС в кінці липня.

Мінування систем безпеки, дефіцит продуктів, викрадення й тортури: що наразі відбувається в Енергодарі та на ЗАЕС.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя