У Запорізькій області викрили ще чотирьох зрадників: отримали посади в окупаційних органах «влади» | Новини Запоріжжя

Співробітники СБУ зібрали докази добровільної співпраці з ворогом ще чотирьох зрадників, які обіймають «посади» в органах місцевої влади на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє Запорізька ОВА з посиланням на СБУ.

Зокрема, підозру отримала мешканка села Нововасилівка Бердянського району, яка в обмін на лояльне ставлення усіляко догоджала окупантам, за що була призначена головою у незаконному органі влади — «Нововасильевской администрации ВГА г. Бердянска».

На фейковій посаді вона активно просуває наративи Кремля та агітує підтримати окупантів. Також за її наказом були складені списки «прихильників русского миру» серед мешканців громади, яким виплатили гроші та видали гуманітарну допомогу.

Ще один ворожий поплічник до свого призначення ніде не працював і перебивався дрібними підробітками. Після окупації Бердянського району він активно проявляв свою проросійську позицію. За це його призначили старостою у незаконному органі влади — так званому «Широкоярском старостинском округе».

Перебуваючи на «посаді», він схиляв працівників освіти до співпраці з окупаційною владою, погрожуючи депортацією в разі відмови, та активно сприяв впровадженню освітнього процесу за законодавством РФ. Також агітував місцевих мешканців отримувати паспорти держави-агресора.

Інший колаборант, мешканець села Чкалове, теж активно співпрацює з ворогом. З початком широкомасштабного вторгнення він добровільно пішов на співпрацю з окупаційною адміністрацією та запропонував свої послуги. Його призначили заступником голови у так званій «администрация Чкаловского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области».

Ще однією зрадницею виявилась мешканка Новоданилівки, яка була призначена окупаційною владою на посаду начальника відділу житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою у незаконно створеному органі влади — так званій «Акимовской военно-гражданской администрации».

На своїх «посадах» зрадники усіляко сприяють діяльності окупаційної влади, беруть активну участь в організації та проведенні пропагандистських акцій, на яких агітують підтримувати окупантів.

Вони свідомо сприяють окупантам в управлінні захопленими об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності.

Також вони брали активну участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Слідчі СБУ кваліфікували дії колаборантів за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Викриття проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

СБУ повідомила про підозру трьом депутатам Запорізької області, які пішли на співпрацю з ворогом

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя