У МАГАТЕ заявили, що його експертів не пустили до деяких реакторних залів ЗАЕС | Новини Запоріжжя

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 3 січня заявило, що його експертам нещодавно вперше заборонили перевірити реакторні зали трьох енергоблоків Запорізької АЕС.

Про це йдеться у заяві агентства.

«Акцентуючи увагу на постійній небезпеці, з якою стикається станція, команда МАГАТЕ протягом останніх тижнів продовжує чути регулярні вибухи на деякій відстані від станції.

П’ять з шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані холодного зупину, в той час, як четвертий енергоблок перебуває в стані гарячого зупину для виробництва пари і тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції», — йдеться у звіті.

При цьому в агентстві підкреслили, що експерти МАГАТЕ «досі не можуть отримати доступ до всіх частин станції, і протягом останніх двох тижнів їх не допускають до реакторних залів енергоблоків №№ 1, 2 і 6».

«Це перший випадок, коли експертам МАГАТЕ не надали доступ до реакторного залу енергоблоку, який перебував у стані холодного зупину. Саме там знаходиться активна зона реактора та відпрацьоване паливо. Команда продовжуватиме запитувати цей доступ», — додали в МАГАТЕ.

Доступ до деяких частин турбінних залів ЗАЕС продовжує бути обмеженим, в тому числі протягом останнього тижня — до зон реакторних установок 3, 4 і 6 енергоблоків, резюмували в агентстві.

Українські бійці відбили атаку противника на Запорізькому напрямку

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя