У МАГАТЕ прокоментували інформацію про російський майданчик для підготовки операторів дронів на ЗАЕС | Новини Запоріжжя

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що ознайомилось з інформацією про розміщення російського навчального центру операторів дронів на окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Про це йдеться у звіті МАГАТЕ.

Агентство ознайомлене з даними про те, що біля реактора №6 і тренувального центру персоналу Запорізької атомної станції може бути база для навчання операторів дронів.

У МАГАТЕ заявляють, що експерти на місці наразі «не побачили жодних доказів запуску безпілотників або наявності стартових майданчиків по периметру».

Проте у звіті сказано, що 30 квітня експерти агентства чули понад 100 пострілів. Російські загарбники заявили, що нібито стріляли по безпілотниках, які літали поблизу навчального центру станції. Експерти достеменно підтвердити атаку дронів не змогли. Поранених і руйнувань не було.

Раніше у Головному управлінні розвідки України заявили, що з літа 2023 року російські загарбники використовують територію Запорізької АЕС для тренувань пілотів fpv-дронів. Їх проводить так звана школа «Арханґєл» за фінансування Генштабу Збройних сил РФ.

Нагадаємо, окупанти заявили, що перевели в «холодний зупин» реакторну установку енергоблока № 4 на ЗАЕС.

Атакована, обстріляна та захоплена: рівно два роки тому окупанти захопили Запорізьку АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя