Відставка Залужного, допомога від Заходу, ОПК, наступ ЗСУ: Сирський розповів про ситуацію на фронті

Відставка Залужного, допомога від Заходу, ОПК, наступ ЗСУ: Сирський розповів про ситуацію на фронті -

Відставка Залужного, допомога від Заходу, ОПК, наступ ЗСУ: Сирський розповів про ситуацію на фронті — фото: top.today.ua

Згідно з Указом Президента України Олександра Сирського було призначено на посаду Головнокомандувача Збройних сил у лютому поточного року. Це призначення, як і подальші зміни у військовому керівництві, відхід українських військ від Авдіївки, тривалий наступ російських загарбників та оголошення про перехід України до стратегічної оборони стали об’єктами прискіпливої уваги, і не лише в Україні. Серед західних союзників і партнерів почали лунати тривожні думки, що Україна втрачає позиції та спроможності для продовження боротьби з ворогом.

Наскільки обґрунтованими є такі оцінювання, яка реальна ситуація на полі бою, і що означає нова стратегія українських військ Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Сирський розповів у інтерв’ю для Укрінформ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Про ситуацію на фронті

Так Головнокомандувач ЗСУ прокоментував активне просування ворога, яке ми спостерігаємо останнім часом. 

За його словами ситуація на фронті складна, але наші Збройні сили окрім оборони, і самі на різних напрямках просуваються вперед. Останнім часом кількість повернутих нами позицій перевищує кількість втрачених. Генерал-полковник Сирський запевнив, що ситуація контрольована, а територіальні здобутки ворога хоч і мають тактичне значення, проте не суттєві.

Він зазначив, що ворог значно наростив активність авіації, застосовує керовані авіабомби, які руйнують наші позиції, веде щільний артилерійський та мінометний вогонь.

Але в ЗСУ навчились воювати не кількістю боєприпасів, а майстерністю застосування тієї зброї, яка є, крім того в української армії — перевага в засобах безпілотної авіації.

— Зрозуміло, що це статистика, але важливо знати: лише за лютий–березень цього року (на 26 березня) ворог втратив понад 570 танків, близько 1430 бойових броньованих машин, майже 1680 артилерійських систем та 64 системи ППО. Водночас Сили оборони України утримують під контролем головні висоти та райони оборони. Наша мета – не допустити втрати своєї території, максимально виснажити противника, завдати йому найбільш можливих втрат, сформувати і підготувати резерви для проведення наступальних дій, — розповів Головнокомандувач ЗСУ.

Лише протягом 10 днів у лютому вони збили 13 літаків противника, зокрема відразу два стратегічно важливі літаки спостереження та управління А50. Змінилася тактика дій і на морі. Українські військові цілеспрямовано нищать російський Чорноморський флоті.

Про відставку Залужного

— У військових є один обов’язок — ми не обговорюємо наказів, ми їх виконуємо. Тож якщо у Президента країни, Верховного Головнокомандувача, були причини для такої заміни, особливо під час активної фази війни, – це означає, що ці причини – вагомі, — пояснив генерал-полковник Сирський.

Він розповів, що з Валерієм Федоровичем вони працювали пліч-о-пліч у найважчі часи від початку російського повномасштабного вторгнення, та навіть раніше. Та запевнив, що всі знання і весь досвід, який набутий під час повномасштабної війни у боях з переважальними силами противника, будуть спрямовані на підвищення ефективності дій та максимального ураження ударних угруповань противника.

Головнокомандувач ЗСУ підтвердив, що склад Генерального штабу та інших органів військового управління буде оновлений завдяки бойовим офіцерам з великим практичним досвідом бойових дій, який вони набували на полях вже цієї війни.

Що зміниться після призначення Сирського Головнокомандувачем ЗСУ

— Ситуація на полі бою залежить не лише від Головнокомандувача, як ви розумієте. Сучасна війна вимагає рішучості та ініціативи на місцях, саме там, де точаться бойові дії. Успіх бойових операцій залежить від офіцера, сержанта, солдата, які перебувають в окопах та на опорних пунктах, – саме вони на своїх плечах несуть це величезне бойове навантаження, — пояснив Олександр Сирський.

Він зазначив, що найцінніше, що мають наші Збройні сили, — це люди і головне завдання — берегти їхні життя та водночас завдавати максимальних втрат ворогові. Тому на сьогодні запущений процес ротації військових частин на лінії фронту, що дає змогу повноцінно відновити боєздатність не лише техніки, а й забезпечити відпочинок та відновлення військовослужбовців.

Мобілізувати ще 500 тисяч людей немає потреби. Головнокомандувач ЗСУ пояснив, що після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ця цифра була суттєво зменшена. Він наголосив, що громадяни, які приходять до війська за мобілізацією, не потрапляють відразу на фронт. Це відбувається лише після навчання.

Про ситуацію на Авдіївському напрямку

— Ми відвели свої сили з Авдіївки, тому що ворог мав суттєву перевагу в силах і засобах штурмових підрозділів. Через постійні бомбардування керованими авіабомбами цілісність нашої оборони була порушена, що дало можливість противнику поступово просуватись вперед, — розповів генерал-полковник Сирський.

У ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон. Російські пропагандисти намагаються використати різні відео з полоненими українськими воїнами для дискредитації Сил оборони України, психологічного тиску та поширення паніки серед українців.

Він також нагадав про втрати росіян. Лише у період з 10 жовтня 2023 року до 17 лютого 2024 року на Авдіївському напрямкові російські загарбники втратили: 47186 осіб особового складу, 364 танки, 748 бойових броньованих машин, 248 артилерійських систем, 5 літаків. Сили оборони України від початку Авдіївської оборонної операції на цьому напрямкові взяли в полон 95 російських окупантів.

Про допомогу від Заходу та вітчизняний ОПК

— Ми вдячні, але треба більше і швидше. Ми не змогли досягнути більшого успіху під час Харківського наступу, тому що нам не вистачило ресурсів. Це – не претензія, а констатація факту, — зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

Він також відмітив, що ми нарощуємо власний ОПК (оборонно-промисловий комплекс) і якщо до його розвитку будуть залучені європейці, проблему «снарядного голоду» буде вирішено. Наразі за кількістю новацій та власних розробок зброї, військової техніки і головне — за їхнім практичним використанням на полі бою Україна перебуває в абсолютних лідерах.

Невдовзі, можна очікувати, вже в Україні вироблятимуть певні зразки західних гаубиць та вітчизняні нарізні міномети. Це стосується і розроблень сучасного ракетного озброєння та систем контрбатарейної боротьби. Про виробництво дронів суспільство вже доволі добре знає. Тож усі ці заходи можуть забезпечити оперативну перевагу над ворогом на фронті найближчим часом.

Підсумовуючи, головним пріоритетом, генерал-полковник Сирський назвав єдність суспільства та відсутність політичного розбрату. Він вважає, що не варто марнувати енергію та сили на порожні суперечки.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя