Запоріжців попередили про небезпечний продукт на стихійних ринках: що варто знати

Запоріжців попередили про небезпечний продукт на стихійних ринках: як уникнути отруєння грибами.

Запоріжців попередили про небезпечний продукт на стихійних ринках: як уникнути отруєння грибами. Ілюстративне фото: iz.com.ua

RADA.zp.ua дізнався, чому у Запоріжжі застерігають від купівлі грибів на стихійних ринках, чим це небезпечно, та що кажуть лікарі про отруєння грибами.

У Запоріжжі мешканців закликають утриматися від купівлі дикорослих грибів на стихійних ринках та з рук. Про це нагадали у Запорізькій міській раді. Особливе занепокоєння викликає сезонне зростання кількості випадків отруєнь грибами в Україні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У міськраді зазначають, що навіть один отруйний гриб у страві може мати летальні наслідки. Особливо небезпечно купувати гриби невідомого походження — свіжі, сушені, солоні або консервовані — на стихійних ринках без контролю якості та ветеринарного нагляду.

Чим небезпечні дикорослі гриби

Лікарі нагадують, що зовнішній вигляд грибів може бути оманливим — отруйні види часто схожі на їстівні. Збір грибів у лісах — це ризик не лише для тих, хто не розбирається у видах, а й для досвідчених грибників через зміну екологічних умов і можливе накопичення токсинів у грибах.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, в Україні щороку реєструють десятки випадків отруєння грибами. Особливо небезпечними є бліда поганка, мухомори, отруйні різновиди печериць та дощовики. При цьому отруєння може призвести до незворотного ураження печінки, нирок та нервової системи, а без своєчасної медичної допомоги — до смерті.

Симптоми отруєння грибами

  • різкий біль у животі;
  • нудота, блювота;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • судоми;
  • порушення свідомості.

Небезпека в тому, що перші симптоми часто з’являються через 6–24 години після вживання грибів, коли токсини вже сильно вплинули на органи.

Рекомендації для запоріжців

  • Не збирати дикорослі гриби без упевненості у їх безпечності.
  • Не купувати гриби на стихійних ринках і з рук.
  • Купувати тільки сертифіковані гриби у перевірених торгових точках, супермаркетах або на ринках із ветеринарним контролем.
  • Не вживати гриби вагітним жінкам, матерям, що годують груддю, дітям.
  • Дотримуватися правил зберігання та приготування грибів.

Важливо пам’ятати: при підозрі на грибне отруєння необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку допомогу. Не займайтеся самолікуванням!

Додаткова інформація про безпечне споживання грибів

За інформацією МОЗ України:

  • Гриби слід зберігати окремо від інших продуктів у холодильнику не більше 24 годин.
  • При приготуванні важливо ретельно очищати та промивати гриби.
  • Не варто консервувати дикорослі гриби без спеціальної термічної обробки та стерилізації.

Джерело

Новини Запоріжжя