В Запорізькі області окупанти проводять підготовку до будівництва залізниці: для чого її використовуватимуть | Новини Запоріжжя

На тимчасово окупованій частині Запорізької області російська окупаційна влада проводить підготовку до будівництва залізниці.

Про це розповів Сергій Старушко, кореспондент «Центру журналістських розслідувань» «Новинам Приазов’я».

Гілка буде йти від Маріуполя до Бердянська і врізатиметься в станцію «Трояни» у невеликому селищі за 10 кілометрів від самого Бердянська.

«Далі вона піде в бік Мелітополя, до Приазовського і далі вниз до Якимівки. Вони тягнутимуть цю гілку, яка буде в районі селища Осипенко розділятися на дві. Одна з них піде на полігон поблизу селища Новопетрівка. Там дуже чітко видно ознаки того, що тут йде підготовча робота саме під транспортну розв’язку. Цей полігон вони досить активно використовують, розбудовують, будують якісь укриття. Там і техніка у них зберігається тимчасово», – розповів Старушко.

Водночас Вікторія Галіціна, начальниця Бердянської міської військової адміністрації сказала, що заява російського президента про завершення будівництва залізниці до Бердянська не підтверджується. Чи ведуться роботи у цьому напрямку – також невідомо. Однак, якщо окупаційна влада побудує цю залізницю, вона використовуватиме її у військових цілях і для вивезення награбованого.

«В разі запуску такої залізниці обсяги вивезення зернових, промислового обладнання, металу та інших вантажів з нашого регіону безпосередньо в Росію суттєво зросте. До деокупації нашого міста росіяни робитимуть все можливо, щоб максимально використати ресурси нашого регіону», – впевнена Галіціна.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», окупанти хочуть збудувати залізницю, щоб сполучити Бердянськ із Кримом та Ростовом. Наприкінці вересня 2023 року з’явилася інформація, що загарбники почали будувати залізничний міст через річку Кальміус біля окупованого селища Гранітне Донецької області. У грудні минулого року самопроголошений губернатор Запорізької області Євген Балицький повідомив, що роботи з будівництва залізниці розпочалися з боку Донецька. А у першому кварталі 2024 року їх розпочнуть і на території Запорізької області.

Наліт з автоматами: загарбники позбавили мешканців Запорізької області можливості знімати в окупації кошти з українських карток, — ВІДЕО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя