В МАГАТЕ підтвердили, що усі енергоблоки Запорізької АЕС знаходяться у стані холодного зупину | Новини Запоріжжя

Усі шість енергоблоків окупованої Запорізької атомної електростанції переведені у стан холодного зупину вперше з 2022 року.

Про це повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Наразі всі шість енергоблоків ЗАЕС перебувають у стані холодного зупину після того, як енергоблок №4 перевели в цей стан у суботу, 13 квітня. В МАГАТЕ зазначили, що на цей крок пішли після того, як у сусідньому Енергодарі, де проживає більшість персоналу станції, нещодавно завершився опалювальний сезон.

«Я вітаю цей крок, який Агентство рекомендувало протягом певного часу, оскільки він підвищує загальну безпеку об’єкта. Рішення про холодний зупин усіх шести енергоблоків є позитивним саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але воно не вирішує фундаментальної проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною», — зазначив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Нагадаємо, 13 квітня окупанти заявили, що перевели в стан «холодний зупин» реакторну установку енергоблока № 4 Запорізької атомної електростанції, але офіційного підтвердження цієї інформації не було.

Зазначимо, відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання України, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у «холодному» стані.

Як повідомлялось раніше, на ЗАЕС 7 квітня лунали вибухи. У МАГАТЕ заявили про три влучання в захисну оболонку реактора. Згодом 9 квітня МАГАТЕ заявило про атаку безпілотників на навчальний центр ЗАЕС. Україна свою причетність до вибухів заперечує.

Атакована, обстріляна та захоплена: рівно два роки тому окупанти захопили Запорізьку АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя