В Енергодарі окупанти використовують обшуки, тиск і погрози, щоб змусити мешканців взяти паспорти РФ | Новини Запоріжжя

До уповноваженого Верховної Ради з прав людини звернулася жінка, яка розповіла про життя в окупованому Енергодарі Запорізької області, де наразі проживає її матір. Російські загарбники продовжують примусову паспортизацію, використовуючи різні види впливу на населення.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

«Обшуки в будинку, постійний психологічний та моральний тиск, погрози життю та здоров’ю. До того ж позбавлення із січня медичної допомоги та Інтернету — єдиного засобу звʼязку з рідними, які проживають на підконтрольній Уряду України території. І все це, якщо не отримати російський паспорт.

Так описала життя своєї матері в тимчасово окупованому Енергодарі заявниця, яка звернулася до нас.

Звернення щодо фіксації фактів примусової паспортизації на тимчасово окупованій території до нашої інституції — непоодинокі. За грудень минулого року таких було 40», — йдеться у повідомленні омбудсмена.

Він засудив політику та дії органів РФ щодо примусової паспортизації українців, адже це суперечить нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Примусова паспортизація є елементом системного тиску на українських громадян, які вимушені жити в окупації. Водночас нагадую, що паспорти, видані окупаційною владою, не визнаються в Україні. Громадяни, які отримали їх насильницьким шляхом, не несуть кримінальної відповідальності та не позбавляються українського громадянства», — зазначив Лубинець.

Окупаційний центр зайнятості у Бердянську проводить приховану мобілізацію

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя