У Запоріжжі екс-військкома підозрюють у схему з фальшивими довідками для ухилянтів

ДБР встановило, що колишній військком Запорізької області організовував фальшиві операції для "ухилянтів".

ДБР встановило, що колишній військком Запорізької області організовував фальшиві операції для "ухилянтів". Фото: legalaid.gov.ua

Працівники ДБР викрили злочинну схему ухилення від мобілізації у Запоріжжі, яку організував екскерівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки регіону через своїх колишніх підлеглих.

Як повідомили в пресслужбі ДБР, організатором цієї схеми виявився колишній керівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Запорізького регіону, який використовував своїх колишніх підлеглих для здійснення шахрайських дій.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазначена схема полягала в тому, що у кардіологічному відділенні міської лікарні швидкої екстреної допомоги видавали підроблені документи про проведення хірургічних операцій. Ці документи використовувалися для отримання висновків ВЛК (Військово-лікарської комісії) щодо ухилення від мобілізації. Іншими словами, підроблені медичні документи надавали підставу для того, щоб особа була визнана непридатною для призову на військову службу.

Цю схему було виявлено під час розслідування провадження щодо колишнього запорізького військкома, підозрюваного в організації схеми збагачення для свого оточення та допомоги кримінальним елементам переховуватись від суду.

Як встановило слідство, колишній керівник військкомату через своїх колишніх підлеглих, які залишились працювати у Запорізькому ТЦК, вирішив заробити ще й на питанні мобілізації. До свого бізнесу вони залучили посадових осіб ВЛК, МСЕК та медичних закладів Запоріжжя.

Ця діяльність призвела до того, що щонайменше 40 осіб отримали висновки ВЛК, які давали їм можливість ухилитися від мобілізації. Деякі з них також отримали статус інвалідів для отримання грошової компенсації.

Співробітники ДБР провели обшуки та виявили докази цієї схеми в медичних закладах та місцях проживання підозрюваних. Кримінальне провадження було розпочато згідно із статтями, що передбачають відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації та умови воєнного стану. Санкція цих статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя