У ГУР розповіли, як у перші дні війни спецпризначенці врятували Запоріжжя від окупації

У ГУР розповіли, як у перші дні війни спецпризначенці врятували Запоріжжя від окупації.

У ГУР розповіли, як у перші дні війни спецпризначенці врятували Запоріжжя від окупації. Фото: pravda.com.ua/Назарій Мазилюк

Одним із завдань спепризначенців ГУР під час спроби звільнення ЗАЕС було відволікати сили противника від Запоріжжя. Сили, які противник тоді перекидав, щоб напасти на Запоріжжя, були змушені розтягнутися.

За словами керівник спецпідрозділу ГУР «Тимур» в інтерв’ю УП, це був складний комплекс завдань. Одне із головних — взяти контроль над Запорізькою атомною електростанцією та утримувати її.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

— Нам не вдалося. Від Енергодара до Скель у бік Василівки в нас було десь 7 висадок. Як наслідок, сили, які тоді перекидав противник, щоб іти на Запоріжжя, були змушені розтягнути на берегову зону. І це було важливо (відтягувати сили від Запоріжжя — ред.), — підкреслив він.

Чому вам не вдалося взяти станцію під контроль, то очільник спецпідрозділу розповів, що ворог з усіх сторін підтягував свої резерви до Енергодара. Це були і артилерійські установки, і бронетехніка. 

Щодо невдачі у взятті станції під контроль, керівник спецпідрозділу зазначив, що ворожі сили з усіх напрямків згущувалися біля Енергодара. Це були як артилерійські системи, так і бронетехніка.

За його словами, коли противник зрозумів, що ми готуємо дії, вони масштабно збільшили свою чисельність у два-три рази. РФ планувала, перегруповувалась, проводила дії, а потім знову відступала та поверталась із різних напрямків.

Хотіли, планували, заходили, відходили, потім з різних сторін заходили. Зрозумійте, це було питання логістики. Позаду тебе 17 кілометрів і туди нічого не затягнеш із бронетехніки на плавзасобах», — пояснив він. 

За словами спецпризначенця, існував також ризик того, що окупанти могли підірвати ЗАЕС зсередини.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя