ТОП-5 книг українських авторів, які варто прочитати у 2024 році

Читання ніколи не виходило з моди, адже це показник освіченої людини. Як з’ясував Український інститут книги, у  2023 році щодня читали  17 відсотків опитаних респондентів. А це  — удвічі більше аніж ше три роки тому. Водночас трохи більше 60 відсотків на людей не придбали жодної книги за рік. Щоб виправити цю ситуацію, ми познайомимо вас з добіркою якісної та популярної української літератури, яку варто прочитати у 2024 році.

Популярність до українських книг дедалі більше зростає, адже нині українці віднаходять в ній зрозумілі сенси та проводять паралелі з минулим, а ще завдяки літературі досліджують самих себе. До того ж за останні кілька років здобули популярності читацькі клуби, а відомі блогери проводять читанки та влаштовують книжкові зустрічі на яких популяризують українську мову та літературу та розкривають сенси сюжетних ліній. Якщо ж ви хочете покращити свої навички читання та більше розуміти українську, рекомендуємо обрати для себе репетитора української мови в Дніпрі. На прикладах розбору української на уроках можна непогано підтягнути лексику та збагатити свою мову.

Якщо ж ви досі не були заядлим книголюбом, наступні фактори вас мають переконати:

  • Читання покращує пам’ять, розвиває увагу, красномовність та збагачує вас інтелектуально;
  • Читання допомагає зосереджуватись. Що є корисною навичкою, як в навчанні так і на роботі;
  • Це чудовий спосіб зняти напругу  та поринути у світ пригод та прожити інакше життя  разом з героями;
  • За допомогою читання ви вчитеся співпереживати, бути більш толерантним, а ще вивчаєте характери людей;
  • Читання дозволяє дізнатися історію минулого та сьогодення, збагнути психологію людських взаємовідносин.

6 книжок, які варто прочитати у 2024 році

Добірка літератури, яка була популярною серед читачів у 2023 році або ж вийшла в друк минулого року:

Проза

  • Ілларіон Павлюк “Я бачу, вас цікавить пітьма”  («Видавництво Старого Лева», переклала з російської Вікторія Стах). Ця книга дуже зацікавила читачів і стала справжнім бестселером.

Книга у жанрі триллер. На сайтах українських видавництв, цей роман набрав більшість схвальних відгуків.

Кримінальний психолог Андрій Гайстер з Києва приїздить у забуте селище Буські Сад. Він має стати консультантом у справі зникнення маленької дівчинки. Також там проживає Звір — серійний маньяк. Хоч розслідування й заходить у глухий кут, Андрій вірить,що дівчинка ще жива. Цей роман про байдужість та пітьму, яка може бути в кожному. А ще про те, яку ціну ми готові заплатити за забуття.

  • Мар’яна Савка “Люди на каві”. Книга у жанрі сучасна проза, 2023 року випуску. Книжка припаде до душі тим, хто любить спостерігати за незнайомцями.

Книга розповідає про людей на каві. Які і сміються, і кохають, говорять про подорожі, планують життя та, навіть, сваряться. Історії — про всіх нас — звичайних людей, які живуть своє життя, як зі злетами, так і з падіннями. Книга складається з двох частин. У першій — оповідання і новели, які авторка написала після повномасштабного вторгнення, у другій — історії на створення яких пішло 10 років. Книга з ілюстраціями від ілюстраторки Христини Валько.

  •  Євгенія Кузнєцова, “Драбина”. Книга у жанрі сучасна проза, 2023 року випуску. Книга — справжня присвята всім українцям, які переживають повномасштабне вторгнення Росії.

Головний герой Толік, який нарешті придбав омріяний будинок ще й подалі від своєї родини аж в Іспанії. Але велика війна зламала всі його плани і до нього приїхали родичі, від яких він так далеко тікав. Ще й на додачу тварини. Книга Драбина пронизана легким гумором та сімейними драмами, герої цікаві, а контекст  — зрозумілий для всіх українців — війна,яка зачепила всіх нас.

Поезія

  • Сергій Жадан. “Скрипниківка”. Сучасна українська поезія.

Сергій Жадан чи не найбільш відомий поет та митець України. Збірка складається з 50 і 1 вірша. Це — особистий погляд автора на події сучасності та особисті переживання. Вишукана мова та влучне слово — давно стали візитівкою Жадана.

  • Наталка Маринчак, «Відчаєспинне». Сучасна українська поезія, видавництво 2023 року

Ця збірка ніби ліки від розчарувань та відчаю. Поетеса, через слово переживає війну та рефлексує, як подолати її наслідки.

Обирайте авторів за своїми вподобаннями та улюбленими жанрами літератури. Так простіше буде випрацювати навичку читання. Знайомтесь як з творами улюблених письменників, та і з геть новими книжками. Не нехтуйте читанням — це чарівна подорож  в світ захопливих історій та неймовірних героїв. А ще обирайте книгу, як один із способів відпочинку і дуже скоро ви не зможете уявляти своє життя без читання.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя