«Створена за сталінськими стандартами»: стало відомо, де окупанти облаштували найбільшу катівню в Запорізькій області | Новини Запоріжжя

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російська окупаційна влада облаштувала кілька катівень. Туди вони привозять усіх нелояльних до загарбників людей. Деяких там утримують з весни 2022 року й донині.

Про це розповів Віктор Дудукалов, заступник голови Бердянської районної ради «Суспільному».

Одну з найбільших катівень регіону окупанти облаштували у бердянській виправній колонії №77. Точна кількість людей, яка там була, на сьогодні невідома. Але, за словами чиновника, йдеться про тисячі полонених. Декого утримують там із березня 2022 року. Також відомо про двох священників, до яких було прикута міжнародна увага.

«16 листопада 2022 року було окупанти затримали двох священників Української греко-католицької церкви Бердянська, і ця інформація дійшла до Ватикану, до Папи Римського. Всеукраїнське представництво УГКЦ зверталося до Ватикану. Папа Римський знає про них… Зараз їхня доля невідома», — каже Дудукалов.

Також затриманих окупанти утримують і в будівлі захопленого відділення поліції на вулиці Грецькій. В ізоляторі тимчасового тримання перебувають люди, яких затримали на менший термін. Чиновник наголосив, що в окупованому курортному місті є інші місця, де катують людей. Але їх не так часто використовуються та їх локації змінюють.

Крім фізичних тортур росіяни використовують психологічний та моральний тиск.

«Мій колега та друг був незаконно затриманий у квітні 2022 року і провів два тижні в полоні. Він каже, що у них усі колонії, зони створені за сталінськими стандартами: у камерах висять портрети Путіна, гімн Росії треба співати двічі чи тричі на день, чи б’ють. Б’ють за замовчуванням тричі на день (це за їхніми стандартами), обливають холодною водою, б’ють струмом, відрізають пальці, перебивають суглоби — всі ці тортури застосовуються», — каже посадовець.

Окупанти затримують українців із різних причин. У тому числі й за національною ознакою. Одну жінку утримували у колонії кілька тижнів, а потім відпустили.

«Через час ще раз затримали, бо вона виходила на площу, коли почалася окупація. Вони мали списки мало не поіменно, хто там був, — розповідає Віктор Дудукалов. — Чоловік йшов містом і потрапив до колонії, бо в нього в галереї телефону було збережено фотографію, як горить корабель у порту. Причому це була не його фотографія, він її в інтернеті знайшов, зберіг собі на телефон і не видалив. Він три дні сидів у колонії».

Постійний шум та вибухи: ворог облаштував чергові полігони в Запорізькій області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя