Стало відомо, де окупанти утримують затриманих священників з Бердянська | Новини Запоріжжя

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські загарбники не тільки руйнують снарядами церкви, але і викрадають і затримують священнослужителів.  Зокрема у листопаді 2022 році в Бердянську окупанти затримали двох священників Української греко-католицької церкви

Про це повідомляє інформаційний портал Харківської правозахисної групи.

Затриманих священників окупанти звинувачують в тому, що вони начебто створили склад зброї для місцевих партизан.

«Сьогодні один із них, отець Богдан Гелета, перебуває в Севастополі. Другого, отця Івана Левицького, тримають в установі виконання покарань поблизу Ростова. Адвоката їм не було надано під час так званого розслідування», — розповів Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи.

Стосовно долі цих священників до російської влади звертався навіть Папа Римський Франциск, але це звернення було проігнороване.

Загалом відомо, що окупанти викрали щонайменше 20 релігійних діячів України. Серед викрадених — переважно священники Православної церкви України, а також різних протестантських церков, Української греко-католицької церкви. Доля більшості викрадених священнослужителів невідома.

Невідома доля і пастора мелітопольської протестантської церкви «Джерело життя» Валентина Журавльова. 18 червня 2022 року озброєні російські військові забрали його прямо під час спільної суботньої молитви вірян різних церков в центрі міста. Пастор Валентин Журавльов є членом Міжконфесійного комітету християнських церков Мелітополя, у житті веде ветеринарну практику і є власником ветеринарної клініки «Айболить». У Мелітополі після окупації вже викрадали священнослужителів релігійних організацій протестантського напряму.

Виселяли цілими сім’ями: гауляйтер Балицький відкрито зізнався у депортації українців та назвав причини

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя