Шмигаль розповів, що чекає Україну в опалювальний сезон 2023-2024

Шмигаль розповів, що чекає Україну в опалювальний сезон 2023-2024 -

Шмигаль розповів, що чекає Україну в опалювальний сезон 2023-2024 — фото: gettyimages/Olga Rolenko

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що підготовка до осінньо-зимового опалювального сезону входить у свою фінальну стадію.

За словами Шмигаля, до початку, другого за час повномасштабної війни, опалювального сезону залишилося трохи більше місяця. Станом на сьогодні підготовка до осінньо-зимового періоду входить у свою фінальну стадію, пише Іnterfax-Україна.

— Ворог знову хоче використати холод і темряву як зброю, тому готували і продовжуємо готувати нашу енергосистему, — сказав Шмигаль на засіданні уряду у вівторок.

Прем’єр розповів, що на сьогодні відремонтовано сім атомних енергоблоків, ще два стануть до ладу до старту опалювального сезону, у результаті чого їхня загальна потужність становитиме 7,8 ГігаВат. На Рівненській АЕС почали завантажувати нове ядерне паливо компанії Westinghouse замість російської монополії на подібні види палива.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Також, за словами прем’єра, Міністерство енергетики взяло на себе зобов’язання, що до початку сезону запрацюють 25 енергоблоків, які дадуть енергосистемі 4,5 ГігаВат потужності.

Крім того, він зазначив, що близько 80% обладнання відремонтовано, інтенсивні ремонти тривають і завершаться вчасно.

Гідроелектростанція: відремонтовано і перебувають у ремонті 35 гідроагрегатів потужністю майже 2,3 ГігаВат. За даними Міненерго, в систему вже додано 804 МегаВат із запланованих додаткових 1,7 ГігаВат потужностей. Також до зими готово 15,2 тисяч котелень, близько 84% тепломереж, 78% центральних теплопунктів, понад 80% житлових будинків, 86% шкіл, дитсадків і лікарень. Через місяць має бути 100%.

Серед іншого Шмигаль заявив, що в місцевих бюджетах також достатньо коштів для завершення всіх підготовчих робіт до настання холодів, а там, де це потрібно, слід пришвидшитись, щоб устигнути вчасно ввімкнути людям тепло.

— Один із пріоритетів — це захист стратегічних об’єктів енергетики. Тут без деталей. Але робота ведеться серйозна й системна. На позаминулому засіданні уряд виділив додаткові 9,7 мільярдів гривень на захист критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору. Ми робимо проєкти, які ще ніхто у світі не робив. За тижні встановлюємо й ремонтуємо те, на що в інший час ішли б місяці або навіть роки, — розповів глава уряду.

Шмигаль також підтвердив, що ціна на газ, тепло, гарячу воду залишиться без змін до кінця опалювального сезону.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя