Розділення «повітряних тривог» для Запоріжжя та області: обласна влада отримала відповідь від Генштабу | Новини Запоріжжя

Мешканці Запоріжжя неодноразову звертались до представників місцевої влади з проханням розділити повітряні тривоги для обласного центру та області. Тож представники обласної влади звернулись з відповідним зверненням до Генерального штабу.

Про це повідомив Олексій Караулов, виконуючий обов’язки директора департаменту цивільного захисту населення Запорізької обласної військової адміністрації під час брифінгу.

За словами посадовця система оповіщення складається з кількох рівнів: загальнодержавна, територіальна, місцева та об’єктова. Відповідно до чинного законодавства, керівництво держави має право оголошувати тривогу, як по всій країні, так і окремій громаді. Тож коли з Києва надходить сигнал про повітряну тривогу в Запорізькій області, місцева обласна влада не має законних повноважень її розмежовувати на окремі райони чи громади.

Нещодавно Юрій Малашко, очільник Запорізької ОВА, зазначав що в середньому повітряні тривоги в регіону тривають по 12-14 годин на добу. На цей час зачиняють магазини, адміністративні пункти тощо. Тож обласна влада звернулась до Генерального штабу, який приймає рішення що до оголошення повітряних тривог, про можливість їх розділення для обласного центру і регіону. 

«Ми отримували дуже категоричну відповідь, тому що ми знаходимося в 30-35 км по прямій від Василівки, звідки може прилетіти. І враховуючи ті технічні характеристики озброєння, які використовують російські окупаційні війська, такого (авт.: розділити повітряні тривоги для обласного центру і регіону) зробити, нажаль, не можна», — зазначив Караулов. 

Посадовець також відзначив, що вони неодноразово здійснювали системне оповіщення на території Пологівського і Василівського району, коли була загроза обстрілу для окремих громад.

Відзначимо, що минулому тижні Харківська міська рада оголосила, що планує не давати оголошення про повітряну тривогу для обласного центру, якщо загроза обстрілу для області. Олексій Караулов зазначив, що такі дії незаконні і вони не можуть взяти на себе таку відповідальність.

Зруйновано стіни будинків, поранено людей: наслідки ворожих обстрілів по Запорізькій області, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя