Пошкоджено десятки будинків та освітні заклади: названа кількість пошкоджених будинків внаслідок ранкового обстрілу Запоріжжя, — ФОТО, ВІДЕО | Новини Запоріжжя

Близько 7:00 ранку 8 січня російські загарбники завдали по Запоріжжю п’ять ударів. Внаслідок ворожого обстрілу постраждала жінка та четверо чоловіків. Одна людина у важкому стані. Наразі триває ліквідація наслідків ворожого обстрілу.

Про це повідомив Анатолій Куртєв, виконуючий обов’язки міського голови.

Внаслідок ранкового ворожого обстрілу вибиті шибки у квартирах 16 багатоповерхівок, ще в шести будинках приватного сектору розбиті вікна та покрівлі. Окрім того, ушкодження отримали два освітніх заклади та будівлі дачного кооперативу.

«Був на місцях ранкових прильотів. Жодної військової цілі. Вирви від ракет, знищені цивільні автівки, пошкоджені будинки. Наразі 5 людей у лікарнях, один з них у важкому стані», — додає Юрій Малашко, очільник Запорізької ОВА.

На місці працюють фахівці аварійно-рятувальної служби, «Запоріжремсервісу» і «Запоріжміськсвітла» — закривають вікна листами OSB та ремонтують покрівлі.

Як зазначають в Запорізькій обласній прокуратурі, ракети влучили у відкриті ділянки поруч із житловими будинками. 

«Вибуховою хвилею та уламками вибиті вікна та пошкоджено балкони у багатоповерхівках. Знищено та понівечено автівки, припарковані поряд із місцем влучення. Зазнали руйнувань промислові об’єкти обласного центру», — йдеться у повідомленні.

У ДСНС в Запорізькій області додають, що внаслідок обстрілу сталось загорання автомобіля. Надзвичайники оперативно його ліквідували.  

«В одному із місць рятувальники розгорнули додатковий мобільний пункт обігріву, де жителі можуть підзарядити мобільні телефони та обігрітися. Волонтери Товариства Червоного Хреста забезпечують гаряче харчування та чай. На місці працюють психологи ДСНС та Червоного Хреста, які надають допомогу постраждалим у кризовій ситуації людям», — повідомляють рятувальники.

Розгорнуто «Пункти незламності» і намети міської ради, залучено комунальні автобуси. Співробітники районних адміністрації та соціальні працівники здійснюють обходи житлового фонду, фіксують ушкодження житла і консультують людей. 

На місці також працюють благодійники: «Проліска», благодійний фонд «Посмішка.ЮА», громадська організація «BELUGA UA», «Право на захист», World Central Kitchen, «Карітас Запоріжжя», благодійний фонд «АРТАК», громадська організація «Сонце.ЮА».

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Били з авіації та РСЗВ: наслідки ворожих обстрілів по Запорізької області, — ФОТО.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя