Понад 40 млн. грн. з обласного бюджету направлять на медичне обладнання для лікарень області

Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак взяв участь у засіданні колегії департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної ради, яка була присвячена запровадженню медичної реформи в Запорізькій області. Керівники обласних медзакладів підбили підсумки роботи за минулий рік та зупинилися на проблемних питаннях організації медичної допомоги.

Григорій Самардак підкреслив, що сьогодні в державі відбувається ціла низка реформ, але всі вони підпорядковані одній меті – підвищити якість життя українців. Успіх реформи великою мірою залежить від належного її фінансування. Зі свого боку, обласна рада підтримує розвиток медицини, виділяючи кошти обласного бюджету на покращення матеріально-технічної бази медзакладів регіону, втім, голова облради наголосив на ефективності їх використання.

— Кожна копійка з бюджету громади має до громади й повернутися – в даному випадку – якісною медичною послугою, — зауважив Григорій Самардак.

Минулого року на покращення матеріально-технічного стану медзакладів області було направлено 91,5 млн.грн. Як повідомив голова облради, вже в   поточному році при перерозподілі обласного бюджету близько 40 млн. грн. були направлені на придбання обладнання для комунальних лікарень, 80 млн. грн. виділено на будівництво та  обладнання сільських амбулаторій.

Учасники засідання колегії обговорили питання організації роботи з підписання декларацій з сімейними лікарями, стан реалізації урядової програми «Доступні ліки» у 2017-му році. Як озвучила директор департаменту охорони здоров’я ОДА Вікторія Кліменко,  у звітному періоді з державного бюджету були передбачені 31,5 млн. грн. на реалізацію цієї програми, втім, використали їх не в повному обсязі, лише на 85%, тож роботу в цьому напрямку необхідно посилити в цьому році, — зауважили фахівці.

Серед нагальних питань, які обговорили лікарі – реорганізація системи надання первинної медичної допомоги, особливо в сільських районах. В якості позитивної практики, головний лікар Михайлівського  центру первинної медико-санітарної допомоги Сергій Лукашенко поділився надбанням в організації пункту  невідкладної  медичної допомоги жителям району.

Традиційно, кращих працівників галузі охорони здоров’я Запорізької області відзначили почесними відзнаками та грамотами.

Додатково: В Запорізькій області медичну допомогу населенню надають 153 медичних заклади, з них – міських  закладів – 47, районних – 55, обласних – 51.  Для надання амбулаторно-поліклінічної допомоги населенню працюють 58 закладів, з них – 40 ЦПМСД, з них 8 центрів – в складі об’єднаних територіальних громад.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя