Окупаційна влада Запорізької області вирішила повернути додому людей, яких примусово евакуювала | Новини Запоріжжя

На початку травня окупаційна влада Запорізької області оголосила про евакуацію мирних жителів із 18 населених пунктів Запорізької області. Частину людей вивозили примусово. Наразі ж «евакуйованих» повертають назад.

Про це повідомляють «Бердянськ Сьогодні».

Самопроголошений голова адміністрації Запорізької області Євген Балицький підписав «розпорядження», згідно з яким люди, яких «евакуювали» з населених пунктів до Бердянська, мають повернутися назад.

Офіційна причина: «У зв’язку зі скороченням ризику загрози». Так зване розпорядження було підписано 18 серпня, а саму деевакуацію має завершитись 25 серпня.

Зазначимо, що окупаційна влада об’єднала «евакуацію» з примусовою паспортизацією та оформляла документ прямо в місцях розселення. В останній місяць евакуація стала справжньою. Багато мешканців Роботине та Токмака власним коштом виїхали до Бердянська.

«Але біженці більше не потрібні адміністрації і їх відправляють додому. Армії Путіна набагато легше тримати оборону, розташовуючись у сусідніх будинках з цивільними людьми. До того ж скоріш за все, закінчилась програма фінансування евакуації, за яку Балицький нещодавно подякував особисто Путіну. А немає грошей, немає і «загрози»», — пише видання.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», 5 травня у чатах шкіл та дитячих садків почала з’являтися інформація про термінову евакуацію населення. Згодом стало відомо, що самопроголошений «губернатор» Запорізької області Євген Балицький підписав «розпорядження» про організацію «тимчасового переміщення» мешканців 18 населених пунктів Запорізької області. Російські пропагандистські ЗМІ повідомляли, що планують вивезти близько 70 тисяч людей. Загарбники обіцяли «тимчасово перемістити» людей у курортне місто Бердянськ, де їх годуватимуть та нададуть матеріальну допомогу.

Голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина повідомила, що лише третина автобусів, що прибули в курортне місто, була заповнена цивільними, решта — військові РФ.

Вже 10 травня почала з’являтися інформація, що вивезені загарбниками мешканці окупованих міст повертаються додому. Деяких мирних жителів вивезли до Бердянська та кинула там напризволяще, і вони змушені самостійно вирішувати всі питання. Крім того, люди бояться, що їхні будинки розграбують. Були зафіксовані випадки, коли окупанти «евакуювали» людей, а їхні будинки розграбували.

Щоб змусити людей «евакуюватися», окупанти штучно створюють дефіцит продуктів у Запорізькій області.

В окупованому місті Запорізької області пролунав вибух: що відомо

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя