Об’єднання та взаємопідтримка бізнесу за європейським досвідом: як у Запоріжжі розвивають кластерну ініціативу – драйвер розвитку післявоєнного економіки | Новини Запоріжжя

Повномасштабне російське вторгнення в Україну призвело до величезних втрат економіки. Пошук пріоритетних напрямків відновлення бізнес-потужностей є надважливим завданням післявоєнної відбудови нашої держави. Економісти вважають, що в умовах втрати потужностей виробництва, порушення логістичних зв’язків та постачання сировини і зменшення попиту кластеризація підприємств за європейським досвідом дозволить мобілізувати економічні ресурси в регіонах і в синергії швидше відродити українські території.

Європейський досвід кластерів: стійкість до економічних криз і вища зарплатня

Сьогодні малий та середній бізнес в умовах глобалізації страждає від конкуренції з великими та міжнародними компаніями, які мають більший фінансовий, людський та науковий ресурс. Саме тому основне завдання кластера – це взаємодія місцевих підприємств для збільшення ефективності діяльності, концентрації ресурсів, усунення торговельних бар’єрів, зменшення фінансових ризиків та впровадження інновацій. Об’єднуючись, учасники кластеру зміцнюють власні бізнес-позиції, створюють нові ланцюжки вартості та отримують більшу перевагу на ринку порівняно з власною діяльністю.

Саме тому кластерна політика є пріоритетним напрямом державної інноваційної стратегії багатьох промислово розвинених країн за кордоном. Наприклад, у Європейському Союзі на сьогодні працює три тисячі спеціалізованих кластерів, які забезпечують 54 мільйонів робочих місць. Об’єднання підприємств є більш стійким під час економічних криз, а компанії-учасники кластера мають більше працівників, ніж інші підприємства, до того ж – з вищою зарплатнею. Ця статистика доводить ефективність кластерної політики ЄС, приклад якої може стати базою для післявоєнного економічного зростання України.

Досвід створення кластерів у нашій країні на сьогодні не є поширеним через відсутність такого державного пріоритету. Не дивлячись на це, наразі в Україні зареєстровано понад 50 кластерів.

Кластерний рух у Запоріжжі: об’єднання однодумців задля спільного розвитку

Запорізький кластер «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» було створено у Запорізькій області після двох років планування та обговорення – у 2020 році у рамках Програми ООН з відновлення та розвитку миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та проєкту «Застосування та реалізація Угоди про асоціацію ЄС – Україна у сфері торгівлі» Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ GmbH). Наша редакція вже розповідала про попередні етапи розвитку кластеру у 2020-му та 2021-му роках.

Громадську спілку було створено за ініціативи Запорізької торгово-промислової палати, Національного університету «Запорізька політехніка», а також провідних компаній регіону, що працюють у секторах промислового інжинірингу, автоматизації, ІТ та  машинобудування. На сьогодні серед його членів – понад 20 компаній.

Після початку війни кластер не зупинив діяльність, а навпаки розширив мережу учасників і партнерів, а також збільшив кількість проєктів.

Навесні 2023 року Запорізький кластер «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» став одним з восьми (серед 32, які брали участь; єдиним на правобережній Україні, – прим.) переможців конкурсу від EU4Business, які отримали гранти в еквіваленті до 25 тисяч євро кожен задля системної підтримки та розвитку підприємництва в Україні. Реалізація грантів триватиме до 30 листопада 2023 року.

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим та середнім підприємствам у шести країнах Східного партнерства ефективніше реалізовувати свій потенціал і стимулювати економічне зростання

Гранти фінансуються спільно Європейським Союзом та урядом Німеччини в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація малих та середніх підприємств (МСП)», яку в Україні реалізує німецька федеральна компанія GIZ Ukraine. Грантовий конкурс з системної підтримки малого і середнього підприємництва виконує Фонд розвитку підприємництва. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств, а також підтримку інновацій та експорту.

Нові ініціативи кластера за підтримки програми EU4Business

Грантовий проєкт «Зміцнення позиції Запорізького кластеру «ІАМ», відновлення та розвиток експортних можливостей членів кластеру та включення в міжнародні ланцюги доданої вартості» став логічним продовженням ініціативи «Розвиток експортних можливостей членів кластеру та позиціювання його як бренду на зовнішніх ринках», яку у 2021-2022 роках кластер також реалізовував у межах співпраці з EU4Business.

Ця робота допомогла учасникам кластеру популяризувати кластерну діяльність у регіоні та поза його межами, отримати перші міжнародні контакти (зокрема, під час Міжнародної машинобудівної виставки MSV у чеському Брно та конгресно-виставкових заходів в Україні), а також нові знання під час профільних тренінгів та бізнес-сесій.

Жовтень 2023 року. Участь делегації Запорізького регіонального кластера у Міжнародній машинобудівній виставці (MSV) у Брно, Чехія

За словами директора Запорізького кластера «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування», професора Національного університету «Запорізька політехніка» Андрія Карпенка, проєкт за підтримки EU4Business у 2023 році передбачає діяльність у трьох напрямках: зміцнення позицій, розвиток діяльності підприємств-учасників та їхня підготовка до розширення інтернаціоналізації виробництва (зростання експортних показників членів кластерів, – прим.) за рахунок включенняу міжнародні ланцюги доданої вартості, підвищення внутрішніх компетенцій менеджменту підприємств-учасників кластеру, а також розвиток спільних продуктів кластеру та посилення конкурентоспроможності на зовнішніх ринках.

Директор Запорізького кластера «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування», професор кафедри економіки та митної справи, начальник відділу проєктної діяльності Національного університету «Запорізька політехніка», член Ради відновлення Запоріжжя Андрій Карпенко (в центрі) разом з активними членами кластеру Кирилом Сухацьким та Єгором Кочнєвим під час виставки у Брно

«Всі заходи Кластера спрямовані на підтримку стійкості бізнесу в період воєнного стану і розширення його доступу до українського і міжнародних ринків. Ми вбачаємо головними перевагами співпраці з програмою EU4Business – посилення позицій компаній-учасників на зовнішніх ринках, а також об’єднання активної регіональної спільноти підприємців, науковців, освітян, очільників громад для вирішення спільних завдань у воєнний час і відновлення економіки регіону після  перемоги України, – зазначив Андрій Карпенко. – Кластер об’єднує, здебільшого, гравців локального рівня. Але наша мета – не конкурувати один з одним на місцевому рівні, а спільно перейти на конкуренцію саме на зовнішньому ринку. Тому важливо, щоб бізнес це розумів і працював над тим, щоб максимально забезпечити свою ефективність саме через таку співпрацю».

Постійне навчання – це обов’язка запорука потенційного успіху розвитку власного бізнесу та міжнародної діяльності. Приміром, у рамках нинішнього проєкту, серед іншого, учасники Запорізького кластера взяли участь у дводенному тренінгу на тему фандрейзингу та навчались готувати грантові заявки для залучення додаткового фінансування.

Черговий навчальний модуль для представників компаній-учасників Запорізького кластера ІАМ – цього разу на тему стандартизації та сертифікації у Європейському Союзі

Ще один напрямок діяльності кластера «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» в рамках проєкту EU4Business – це запуск роботи інжинірингового центру для бізнесу, який розпочав свою роботу з 1 листопада на базі Національного університету «Запорізька політехніка».

За словами Андрія Карпенка, до роботи у центрі запрошено фахівця, придбано комп’ютерне обладнання і необхідне програмне забезпечення, щоб на запит учасників кластера, зокрема, створювати 3D-моделі деталей та продукції.

Український кластерний альянс: сервісна підтримка малого та середнього бізнесу для пошуку грантового фінансування

Російське вторгнення спонукало об’єднанню 16 кластерних організацій в Український кластерний альянс (УКА) – перше об’єднання кластерів, яке сприяє розвитку кластерного руху в Україні та прискоренню кластеризації національної економіки. Запорізький кластер «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» також є активним учасником цієї спільноти.

Активні учасники Запорізького кластеру «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування»

Зокрема, УКА в межах програми EU4Business за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини до 15 лютого 2024 року реалізуватиме проєкт UCA Growth – «Зростання спроможності кластерів УКА», що передбачає підтримку інституційного розвитку Українського Кластерного Альянсу та просування кластерних ініціатив України.

Мета проєкту полягає в тому, щоб орієнтуючись на кращі практики ЄС, надати імпульс до об’єднання в кластерні організації компаніям малого та середнього бізнесу. Представники альянсу переконані, що це допоможе підприємцям в умовах війни краще боротися зі спільними викликами та виходити на нові напрямки розвитку бізнесу не тільки в Україні, а також на міжнародних ринках.

Діяльність проєкту передбачає створення  підтримку нових кластерних ініціатив в регіонах, сервісні послуги для них та підготовку спільних проєктних заявок, а також обмін кращими практиками та робота над спільними проєктами з кластерними організаціями з країн Європи.

«Загалом ідея кластеризації економіки в Україні є досить новою. Однак на сьогодні Український кластерний альянс включає в себе вже 60 кластерних ініціатив. Наші бізнес-об’єднання прагнуть до консолідації, злагодженої роботи, створення стійких ланцюгів для збільшення конкурентоспроможності і продукції з більшою доданою вартістю. Кластери можуть стати диспетчерами інноваційної індустрії у регіоні, – зазначив під час Брокеридж-івенту у Запоріжжі генеральний директор Асоціації підприємств промислової автоматизації України, виконавчий директор Українського кластерного альянсу Олександр Юрчак. – Фандрейзинг займає особливе місце серед головних напрямів розвитку Українського кластерного альянсу, тому що після початку війни і падіння економіки стало зрозуміло, що підприємствам потрібні кошти. Саме тому ми створили можливість сервісної підтримки членів нашої асоціації: інформаційний та технічний брокеридж, а також написання грантової заявки. Результат нашої діяльності, приміром, за минулий рік – це обслуговування близько 20 підприємств та залучення для їхньої діяльності близько одного мільйона євро грантового фінансування».

Генеральний директор Асоціації підприємств промислової автоматизації України, виконавчий директор Українського кластерного альянсу Олександр Юрчак

Clusters FundRAISE («Запуск сервісної моделі інноваційного фандрейзингу для МСП в Українському кластерному альянсі») – ще один проєкт, який Асоціація підприємств промислової автоматизації України спільно с Запорізьким та Харківським кластерами почали реалізувати у серпні 2023 року за підтримки EU4Business. Ця ініціатива є відповіддю на відсутність в українського бізнесу досвіду, знань та ресурсів для фандрейзингу у сфері інноваційного розвитку та низький рівень залучення українських учасників промислових ринків до грантових програм розвитку в ЄС. Метою проєкту є запуск на ринок послуги інноваційного фандрейзингу для українського промислового малого та середнього бізнесу, що передбачає навчальні тренінги, індивідуальні консультації від експертів, офлайн-зустрічі – брокеридж-івенти – за участі експертів, які допоможуть підприємцям залучити фінансування для реалізації їхніх ідей.

«Зараз є величезна кількість різноманітних грантів, які спрямовані на підтримку для українського бізнесу у регіонах. Але часто підприємці губляться, не знають, що потрібно з цим робити і до кого звертатися за допомогою, – підсумовує Олександр Юрчак. – Наша мета – вибудувати ланцюжки між місцевим бізнесом та експертним середовищем, які допоможуть підтримати новаторів і таким чином сприяти розвитку української економіки».

***

Представники спільноти Запорізького кластера «Інжиніринг – Автоматизація – Машинобудування» також активно долучаються до дискусії про відбудову Запоріжжя, як учасники Ради відновлення Запоріжжя. Учасники кластеру переконані, що саме бізнес, кластери, система Торгово-промислових палат, профільні асоціації, освітні і наукові заклади мають стати активними виконавцями програм післявоєнного відновлення України. Але вже зараз Запорізький кластер об’єднує зусилля з представниками територіальних громад регіону у відродженні регіону.

«Цього року представники Запорізького кластера увійшли до складу Ради підприємців області, Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва  Запоріжжя, беруть участь у спільних засіданнях, формують порядок денний зустрічей і обговорення проблемних питань, – зазначив директор кластера Андрій Карпенко. –  Спрямовуємо діяльність на підтримку стійкості бізнесу в період воєнного стану і розширення його доступу до українського і міжнародних ринків. Налагоджуємо діалог «бізнес-влада», беремо участь у формуванні проєктів регіонального розвитку».

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя