Науковець розповів, що Запорізька АЕС не може вибухнути, навіть якщо б працювала

Науковець розповів, що Запорізька АЕС не може вибухнути, навіть якщо б працювала.

Науковець розповів, що Запорізька АЕС не може вибухнути, навіть якщо б працювала. Фото: t.me/energoatom_ru

Доктор технічних наук, професор Максим Карпаш розповів, що Запорізька атомна електростанція не може вибухнути, навіть якщо б вона працювала. Він підкреслив, що сценарій, схожий на аварію на Чорнобильській АЕС, не можливий на ЗАЕС.

Запорізька АЕС працює за іншим принципом і має більш сучасні системи безпеки, які розроблені для запобігання подібним аваріям. Навіть у разі працездатності станції, вибух подібний до Чорнобильського важко уявити через різницю в конструкції та технології роботи. Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів доктор технічних наук, проректор Університету Короля Данила, професор Максим Карпаш

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Однак Карпаш вказав на те, що найбільшою загрозою є те, що ЗАЕС знаходиться під контролем Росії, а не України. І ця ситуація є серйозним підвищенням ризику для безпеки енергетичного об’єкта. Бо це найбільша й найсучасніша станція в Україні із потужністю у 6 тисяч МВт. До прикладу, Каховська ГЕС давала близько 350 МВт.

Щодо атомної енергії взагалі, Карпаш висловив свою негативну думку, вказавши на її високу вартість і складність у великому масштабі. Він вважає, що відновлювальні джерела енергії, навпаки, будуть зменшувати свою ціну з часом, тоді як вартість атомної енергії буде зростати через великі капіталовкладення у будівництво і обслуговування АЕС.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя