На Запорізькій АЕС стався витік борованої води

На Запорізькій АЕС стався витік борованої води.

На Запорізькій АЕС стався витік борованої води. Фото: t.me/energoatom

У МАГАТЕ повідомили, що на окупованому росіянами Запорізькій АЕС стався витік борованої води з теплоносія першого контуру в контур вторинного охолодження одного з парогенераторів реакторного блоку №5.

Як повідомили у Міжнародному агентстві ядерної енергії (МАГАТЕ), їх експерти були проінформовані про те, що хімічна речовина бору була виявлена в контурі вторинного охолодження одного з парогенераторів реакторного блоку №5, який знаходиться в стані «гарячої зупинки». Боровану воду використовують у первинному теплоносії для підтримки ядерної безпеки.

За даними МАГАТЕ, вимірювання залишаються відносно стабільними та знаходяться в межах, дозволених технічними характеристиками реактора. Радіоактивності у вторинному контурі охолодження не виявлено.

Окупаційна адміністрація ЗАЕС повідомила експертам МАГАТЕ, що станція має намір тримати енергоблок №5 у режимі «гарячої зупинки», тому що «концентрація бору залишається в межах допустимих норм». Це рішення ще раз розглянуть після того, як почнуть працювати всі котельні, що використовуються для опалення в Енергодарі.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя