На окуповану частину Запорізької області повернулась частина людей: є факти примусу | Новини Запоріжжя

На окуповані території Запорізької області приїжджають люди, щоб провідати родичів, а деякі — переоформити за російським законодавством житло, щоб його не «націоналізував» ворог. Але повернення людей — не масове явище. Крім того, не всі можуть виїхати потім з окупації.

Про це розповів Андрій Орлов, директор Центру стратегічного розвитку територій із Мелітополя «Новинам Приазовʼя».

До тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області, зокрема Мелітополя та Бердянськ, повертаються люди. Серед них і ті, хто виїжджав до РФ. Частина населення повернулась, бо загарбники погрожують відібрати їхнє житло.

«Ця історія повторюється вже вдруге, тому що «націоналізація» житла відбувалася влітку 2022 року – напередодні так званих референдумів. Тоді люди поверталися, щоб якимось чином оформити документи за новими їхніми правилами. Зараз ця історія знову повторюється. Люди намагаються зробити це, щоб не втратити те житло, яке в них було», – пояснив він.

Також в окупацію повертаються місцеві жителі, які не змогли адаптуватися на новому місці або мають родичів похилого віку, додав Андрій Орлов. Втім є і примусове повернення, і особливо це торкнулося чоловіків.

«Приїхали на тимчасово окуповані території, щоб оформити житло, а під час оформлення їм довелося отримати російський паспорт, а з ним вони отримали повістку до військкомату вже. І в них вибору вже не було, вони залишаються там», – каже він.

В Запорізькій ОВА повідомили, скільки українців наразі живуть в окупації

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя