Місто вже зруйноване на 90%: як виживають мешканців Оріхова, яке ворог обстрілює цілодобово, — ВІДЕО | Новини Запоріжжя

До повномасштабного вторгнення в Оріхові мешкало 13 тисяч людей. Наразі, по при щоденні обстріли, в місті залишається до 1000 мирних мешканців. Це, переважно, літні люди.

Про це повідомив Микола Вініченко, начальник міської військової адміністрації «Новинам Приазов’я».

За словами посадовця місто зруйновано на 90%. Людям, які залишились в Оріхові, привозять і роздають вугілля, брикети та гуманітарну допомогу (продукти та засоби гігієни).

«Комунальні служби працюють на території міста, сміття вивозимо і місто прибираємо. Ми проводимо бесіди, пропонуємо місцевим жителям виїхати, у нас є свої автобуси, якими ми можемо вивезти безкоштовно. Але вони не хочуть залишати свої домівки», — повідомив він.

В місті також працює вісім «Пунктів незламності», куди приходять люди аби зарядити гаджети, бо через розбиті трансформатори, ЛЕП близько 85% міста без електроенергії. В деяких «Пунктах незламності» оріхівці живуть, а в деякі — приходять ночувати.

«Без світла два роки. Газопостачання теж немає, вже два роки. А воду ми підвозимо. Пенсію отримують, у нас «Укрпошта» працює, на села ми розвозимо пенсію», — розповів Вініченко.

Він додав, що російська армія перебуває за 15 кілометрів від Оріхова. Втім, обов’язкової евакуації з міста поки немає.

Днями прифронтове місто відвідав Іван Федоров, очільник Запорізької ОВА. Він написав, що 95% будинків в місті обстріляні ворогом.

«Вулиці безлюдні — люди ховаються навіть не від щоденних, а від щогодинних вибухів, які постійно чути то далеко, то зовсім близько. Проте мешканці Оріхова — незламні. Вони тримаються разом», — йдеться в повідомленні Федорова.

Окупанти обстріляли 17 населених пунктів Запорізької області за добу: наслідки руйнувань, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя